Noors parlement krijgt hackers over de vloer

Stortinget, het Noorse parlement, is het slachtoffer geworden van een cyberaanval dat zich richtte op het interne e-mailsysteem.

Het Noorse parlement heeft via een persbericht bevestigd dat de e-mails van verschillende parlementsleden gehackt zijn. Er is ook informatie gestolen, zowel van de parlementsleden als van hun personeel.

Wie zijn de hackers?

Het parlement zal het incident onderzoeken, maar weet momenteel nog niet wie de hackers zijn en precies hoeveel accounts er gehackt zijn.

De Noorse veiligheidsdienst kijkt ook naar de hack. Dat melden ze zelf in een Twitterbericht.

Intussen zijn de getroffen personeelsleden en parlementsleden wel al op de hoogte gebracht. Het kan dat er nog nieuwe hacks worden aangetroffen. Momenteel is het interne e-mailsysteem platgelegd om verdere schade te voorkomen.

Cyberaanvallen

Het is niet de eerste keer dat de Noorse overheid het doel is van een cyberaanval, maar over het algemeen komen die niet vaak voor. Toch zijn er een drietal meldenswaardige aanvallen geweest. In 2018 was er wel een grote cyberaanval, toen stalen hackers de gezondheidsgegevens van de helft van de bevolking.

In februari 2019 meldden cybersecuritybedrijven Rapid7 en Recorded Future dat Chinese hackers een aanval op Visma hadden gepleegd. Dat is een Noors bedrijf dat cloud-oplossingen en software maakt voor Europese bedrijven.

In mei 2020 was Norfund dan weer het slachtoffer van hackers. Dat is het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen. Dat was meteen ook een vrij dure grap: het kostte Noorwegen 10 miljoen dollar. De hackers gebruikten phishing: personeelsleden van Norfund dachten dat ze een mail hadden gekregen van een betrouwbare partner en zetten geld over. Het bleek om hackers te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20