Noordpoolgebied krijgt twee grote kabelprojecten

De Northwest Passage in het noordpoolgebied zal worden gebruikt voor de aanleg van een onderzeese glasvezelkabel tussen Noord-Amerika, Azië, Noorwegen en Finland. De Finse netwerkleverancier Cinia en het Noord-Amerikaanse telecombedrijf Far North Digital hebben voor de realisatie van het project een principiële overeenkomst gesloten.

Gehoopt wordt dat de kabel, die een lengte van 14.000 kilometer krijgt, midden dit decennium in gebruik genomen zal kunnen worden. Met het project zou een investering van ongeveer 1 miljard dollar gepaard gaan.

Lokale gemeenschappen

De kabel, die internetverkeer en datatransport moet garanderen, moet de optische afstand tussen Azië en Europa verkleinen en vertragingen in het dataverkeer minimaliseren. De verbinding loopt van Japan door de noordwestelijke doorgang in het noordpoolgebied naar Europa, met vertakkingen naar Finland, Ierland en Noorwegen.

De kabel moet ook online connectiviteit garanderen voor inheemse bevolkingsgroepen in Groenland, Canada en Alaska, waar een grote nood aan moderne communicatiemogelijkheden heerst.

Het is niet de eerste keer dat Cinia gewag maakt van plannen voor een onderzeese glasvezelkabel door het noordpoolgebied. In maart van dit jaar kondigde het bedrijf de aanleg van het kabelproject Arctic Connect aan.

Voorzien was dat in samenwerking met het Noorse bedrijf Bredbåndsfylket en de Russische onderneming Megafon vanuit Noorwegen een kabel door de Northeast Passage, langs het Russische deel van het noordpoolgebied, naar Japan zou worden getrokken.

Rusland

Enkele maanden later werd echter meegedeeld dat het plan moest worden opgeborgen. Er zouden bij de onderhandelingen een aantal obstakels naar boven zijn gekomen, waardoor de samenwerking moest worden stopgezet.

Ook Japan zou een aantal problemen hebben gehad met de aanpak van het project. Japan kan nochtans belangrijke voordelen plukken van een nieuwe verbinding, die de connectiviteit van het land met de rest van de wereld immers kan diversifiëren.

Nu lijkt Cinia toch met het project door te zetten, maar zonder deelname van een Russische partner. Er is ook geen sprake meer van een traject door de Northeast Passage.

Eerder al was gemeld dat Rusland zelf zou starten met de aanleg van een eigen communicatiekabel door de Northeast Passage, waardoor snel internet naar bestemmingen in het Russische noordpoolgebied zou kunnen worden gebracht.

De kabel moet een afstand van 12.650 kilometer tussen Teriberka aan de Barentszee tot Vladivostok in het Russische Verre Oosten overbruggen. Rusland wil de verbinding over vijf jaar in gebruik nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20