Noord-Korea waarschuwt voor “kernwapenwedloop” na akkoord over AUKUS-onderzeeërs

Noord-Korea heeft gewaarschuwd voor een “nucleaire wapenwedloop”. Dat gebeurde nadat de VS en het VK waren overeengekomen dat Australië onderzeeërs met nucleaire aandrijving mag bouwen. Australië heeft gezworen tegenmaatregelen te nemen voor eventuele nadelige gevolgen. 

“Dit zijn uiterst ongewenste en gevaarlijke daden die het strategisch evenwicht in de regio Azië en de Stille Oceaan zullen verstoren en een nucleaire wapenwedloop op gang zullen brengen,” zegt het officiële Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) maandag.

De opmerkingen van Noord-Korea waren een echo van die van China van vorige week. China uitte dat ze de actie van de VS en het VK, om Australië te helpen bij de bouw van nucleaire onderzeeërs, afkeurde. Het land noemt de actie de “aanwakkering van een wapenwedloop”.

De regering Biden heeft bovendien moeite om de Franse woede te temperen. Australië besloot bijna uit het niets om toch geen miljardencontract voor onderzeeërs met Frankrijk aan te gaan. Ze ging in plaats daarvan voor technologie uit de VS.

Het nucleaire non-proliferatieverdrag

Het Witte Huis beweert dat de deal de veiligheid in de Indo-Pacifische regio zal verbeteren. KCNA zei dat dat “neerkomt op het argument dat elk land nucleaire technologie kan verspreiden zolang dat in zijn belang is.” Daarna beschuldigde een (anonieme) Noord-Koreaanse ambtenaar de VS van het “omverwerpen van het internationale nucleaire non-proliferatie systeem”. 

Het nucleaire non-proliferatieverdrag gaat de verspreiding van kernwapens sinds 1968 tegen. Noord-Korea trok zich in 2003 terug uit het verdrag en heeft sindsdien een arsenaal aan kernwapens verzameld en ook de nodige raketten ontwikkeld om ze af te vuren.

“De huidige situatie toont nog maar eens aan dat het versterken van de nationale defensie vanuit een langetermijnperspectief zelfs niet een beetje mag verslappen,” zegt het KCNA. Het nieuwsagentschap voegde eraan toe dat Noord-Korea “een gepaste tegenactie zal ondernemen als het ook maar een beetje nadelige gevolgen ondervindt voor de veiligheid van het land”.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.