Noord-Korea vuurt alweer 19de ballistische raket af. “Het is onvergeeflijk om dat te doen terwijl de invasie van Oekraïne plaatsvindt”

Noord-Korea heeft zondagochtend, voorafgaand aan de geplande militaire oefeningen van de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse marine, een ballistische raket gelanceerd in de richting van de Japanse Zee. Dat zegt de Zuid-Koreaanse Joint Chiefs of Staff (JCS) in een verklaring. Het is alweer de 19de raketlancering van Pyongyang dit jaar.

Het is de eerste bekende raketproef van Pyongyang sinds augustus, toen het vanaf de westkust kruisraketten lanceerde. Ook komt de lancering slechts enkele dagen nadat het Amerikaanse vliegdekschip de USS Ronald Reagan in de zuidelijke havenstad Busan van Zuid-Korea was aangekomen.

Seoul zei dat de test “een ernstige provocatie is die de vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en de hele internationale gemeenschap bedreigt”. Daar voegde het aan toe dat de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten “in volle paraatheid” zijn en nauw samenwerken om verdere mogelijke dreigingen af te slaan.

Gezamelijke militaire oefening

De Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada noemt het aantal raketten dat Pyongyang dit jaar al heeft gelanceerd “ongekend hoog”. Hij voegde daaraan toe dat de recente ontwikkeling van Pyongyang op het gebied van nucleaire raketgerelateerde technologieën, niet over het hoofd mag worden gezien. 

“De actie van Noord-Korea vormt een bedreiging voor de vrede en veiligheid van ons land, de regio en de internationale gemeenschap en het is onvergeeflijk om dat te doen terwijl de invasie in Oekraïne plaatsvindt”, zei hij, eraan toevoegend dat Japan protest heeft aangetekend via de ambassade van Noord-Korea in Peking.

De raketlancering vond plaats nadat het Amerikaanse vliegdekschip vrijdag in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan was aangekomen. Naar verwachting zullen de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse marine deze maand gezamenlijke oefeningen houden. Daarnaast is de Amerikaanse vicepresident Kamal Harris op bezoek in Japan en Zuid-Korea. Ze stopt eerst in Tokio om een staatsbegrafenis voor de vermoorde Japanse oud-premier Shinzo Abe bij te wonen voordat ze naar Zuid-Korea gaat. 

Raketafweer omzeilen

De Japanse minister Hamada zei dat Tokio schatte dat de raket van afgelopen zondag een maximale hoogte van 50 km had bereikt en een “onregelmatige baan had gevolgd”. De Japanner stelde dat het gevaarte buiten de exclusieve economische zone van Japan in zee viel en dat er geen meldingen waren van problemen met de scheepvaart of het luchtverkeer.

Veel van de raketten die Noord-Korea de afgelopen jaren heeft getest, zijn ontworpen om raketafweermiddelen te omzeilen door tijdens de vlucht te manoeuvreren en op een lagere, “neerwaartse” baan te vliegen, melden deskundigen tegen Reuters.

(ns)

Meer