Noord-Korea lanceert een kledinglijn die kan worden opgegeten in geval van hongersnood

Noord-Korea heeft een kledinglijn gelanceerd met textiel dat in noodsituaties als voeding kan dienen. Dat heeft Alek Sigley, een voormalig Australisch student aan de Kim Il Sung Universiteit in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, gemeld in een artikel voor de nieuwssite NK News. De lancering van het product lijkt een nieuw signaal dat het land ook op het gebied van mode een ontwikkeling doormaakt.

“De eetbare kledinglijn zou zijn gemaakt uit kunstmatige flanellen stoffen,” aldus Alek Sigley. “Het textiel zou onder meer zijn samengesteld op basis van hoogwaardige eiwitten, aminozuren, vruchtensappen, magnesium, ijzer en calcium.”

Oplosbaar

Uiterlijk zou de lijn zich vergelijken met kleding die vaak wordt gedragen door zeilers, bergbeklimmers en beoefenaars van allerlei andere buitenactiviteiten. De voeding zou in geval van noodsituaties, wanneer men met een tekort aan voedingsproducten zou worden geconfronteerd, kunnen worden opgegeten. Het zou voldoende zijn om de kleding in water op te lossen.

Het magazine Newsweek wijst erop dat Noord-Koreaanse mannen zich in het algemeen op een meer formele manier kleden dan in vele andere landen. “Sigley getuigde mannen zelden t-shirts of andere informele kledij te zien dragen,” aldus het tijdschrift. “Dat zou alleen bij de sportbeoefening of het verrichten van fysieke arbeid gebeuren.”

Eerdere getuigenissen benadrukten dat Noord-Koreanen zich dienden te kleden naar het voorbeeld van hun opperste leider Kim Jong Un. “De journaliste Carol Giacomo wees er echter eerder al op dat er veel misverstanden bestaan over Noord-Koreaanse mode,” zegt Newsweek.

“Het is volgens Giacomo te gemakkelijk om Noord-Korea als een eendimensionale plaats te beschouwen. Daarbij verwijst ze naar de grote demonstraties die bij het brede publiek het meest bekende publieke beeld van het lokale leven vertegenwoordigen. Die evenementen tonen steeds opnieuw duizenden burgers, gekleed in militaire kledij, andere uniformen of nationale klederdracht.”

Na een reis naar Noord-Korea zegt Giacomo zich echter te hebben gerealiseerd dat het land een levendige verscheidenheid aan stijlen en kleuren kent, net als andere locaties in de wereld.

Ontspanning

Newsweek merkt op dat de mode in Noord-Korea onder leiding van Kim Jong Un een opleving lijkt te hebben gekend. “Hoewel internationale sancties zijn inspanningen dwarsboomden, heeft de Noord-Koreaanse leider geprobeerd meer luxe goederen te importeren,” aldus het magazine.

“Zijn vrouw heeft in Noord-Korea voor velen het imago van een echte stijlicoon. Toch blijft het land, dat een strak gereguleerde samenleving heeft, ook op het gebied van kleding in Noord-Korea een streng beleid hanteren.”

Het magazine verwijst naar Song Eun-byul, een Noord-Koreaanse die het land ontvlucht was. Zij vertelde eerder dat Noord-Koreanen een risico op sanctie lopen wanneer ze de kledingregels negeren. Toch zei ook Song Eun-byul dat het beleid enige tekenen van ontspanning vertoont.

“Vrouwen kunnen tegenwoordig in de stad een broek dragen,” getuigde de bannelinge. “De snit moet dan wel heel loshangend zijn ontworpen. Vroeger moesten wij een rok of traditionele Koreaanse jurk dragen wanneer we naar het stadscentrum wilden gaan.”

Meer