De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un deinst niet terug voor een stevig potje oorlogstaal. En die is eigenlijk altijd tegen dezelfde vijanden gericht: Zuid-Korea en de Verenigde Staten, een van de trouwste bondgenoten van de zuiderbuur. Ook nu is dat niet anders.
Op 27 juli vierde Noord-Korea de 69e verjaardag van het einde van de Koreaanse Oorlog. Na drie jaar oorlog en meer dan 2,5 miljoen doden tekenden beide kampen een wapenstilstand, maar Noord-Korea verkoopt dit als een overwinning voor hen. 27 juli staat sindsdien dan ook bekend als “Dag van de Overwinning voor het Vaderland”. Op die dag houdt het staatshoofd steevast een speech over het land en de toekomst ervan.
Ook dit jaar was niet anders. Na meer dan drie weken afwezigheid uit het publieke leven, stapte dictator Kim Jong-un richting het spreekgestoelte, om vervolgens zijn beste compilatie aan provocaties boven te halen.
Eliminatie
Hoewel de Noord-Koreaan regelmatig wel eens een flink stukje oorlogstaal bovenhaalt, werd het nog niet vaak zo concreet. Mogelijks zette de retoriek van nieuwbakken Zuid-Koreaans president Yoon Suk-yeol, die bij zijn aantreden in mei beloofde hard op te treden tegen het regime in Pyongyang, kwaad bloed. Tijdens zijn speech, uitgezonden door staatsomroep Korean Central News Agency, hamerde hij dan ook stevig in op de zuiderbuur.
“Het Zuid-Koreaanse regime en zijn militaire schurken bedenken tactieken om ons te confronteren. Elke poging zal meteen worden afgestraft door ons sterk leger, en het leger en regime van Yoon Suk-yeol zullen worden geëlimineerd.”
De dreigementen werden echter nog concreter: “Onze legers zijn voorbereid op eender welke crisis, en de nucleaire afschrikkingstroepen zijn klaar om op volle sterkte gemobiliseerd te worden voor elke missie”, werd Kim geciteerd. “Ik maak opnieuw duidelijk dat Noord-Korea klaar is voor een militaire confrontatie met de Verenigde Staten”, kondigde de leider aan, nadat hij Uncle Sam verweet bipolair te reageren op alles wat Noord-Korea doet: het veroordeelde de Noord-Koreaanse raketproeven, maar gaat dan wel zelf militaire oefeningen organiseren in de regio.
(as)