“Noord-Korea heeft ongeïdentificeerd projectiel in de zee afgevuurd”, zeggen Japan en Zuid-Korea

Het Zuid-Koreaanse leger en de Japanse kustwacht melden dat Noord-Korea een “projectiel dat op een ballistische raket lijkt” heeft afgevuurd. Het projectiel zou in de Oostzee zijn geland. Dat bericht persbureau AP.

Sinds 2021 is Noord-Korea zijn wapenprogramma in volle vaart. Staatsmedia meldden de meest recente lancering als het testen van een nieuwe hypersonische raket, evenals een ballistische raket op basis van treinen en een nieuwe langeafstandskruisraket.

De lancering komt dagen nadat Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zei dat Pyongyang zijn defensiecapaciteiten zou blijven versterken. Dat doet Kim naar eigen zeggen als gevolg van een steeds instabielere militaire omgeving op het Koreaanse schiereiland.

500 kilometer

De Japanse kustwacht meldde de lancering als eerste en zei dat het mogelijk om een ballistische raket zou kunnen gaan. De Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi zei dat de vermoedelijke ballistische raket zou ongeveer 500 kilometer hebben gevlogen, volgens berichtgeving van Reuters.

De Japanse premier Fumio Kishida noemde de lancering “zeer betreurenswaardig” en hekelde de herhaalde testen van raketten door Noord-Korea.

“De Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten zijn nauwgezet aan het analyseren voor verdere details”, zei het Zuid-Koreaanse leger in een verklaring.

De Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-in, riep na de lancering op tot dialoog. Hij uitte zijn bezorgdheid dat de test de spanningen zou verhogen en de inter-Koreaanse betrekkingen zou schaden.

“We moeten de hoop op dialoog niet opgeven om deze situatie fundamenteel te overwinnen”, zei Moon tijdens een openingsceremonie van een spoorlijn waarvan hij hoopt dat die uiteindelijk Zuid- en Noord-Korea zal verbinden. “Als beide Korea’s samenwerken en vertrouwen opbouwen, zal er op een dag vrede komen.”

Verzoening

In zijn nieuwjaarstoespraak had Moon het ook over mogelijke verzoening tussen Noord- en Zuid Korea. Moon zei dat  hij de “inspanningen om een duurzame vrede te institutionaliseren” niet zal stopzetten.

“De regering zal de normalisering van de inter-Koreaanse betrekkingen en een onomkeerbare weg naar vrede tot het einde toe nastreven. Ik hoop dat de inspanningen voor de dialoog ook in de volgende regering zullen worden voortgezet.”

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.