Noord-Amerikaanse toezichthouders waarschuwen voor AI-gestuurde financiële zwendel gericht op particuliere beleggers


Key takeaways

  • Oplichters gebruiken AI om overtuigende afbeeldingen, video’s en inhoud te genereren om hun zwendelpraktijken legitiem te maken.
  • Ze gebruiken deepfakes – realistische, door AI gegenereerde afbeeldingen, video’s en stemmen van herkenbare personen – om slachtoffers te manipuleren.
  • Regelgevers dringen er bij het publiek op aan om voorzichtig te zijn bij het investeren in onbekende ondernemingen en prioriteit te geven aan due diligence.

Toezichthouders op het gebied van effecten (financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten) in heel Noord-Amerika richten zich steeds meer op nieuwe bedreigingen voor kleine beleggers. Uit hun laatste jaarlijkse onderzoek blijkt dat financiële zwendel waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale activa, cryptomunten, sociale mediaplatforms en emotionele oproepen de grootste risico’s vormen in 2025.

Regelgevers besteden veel tijd aan het onderzoeken van zwendelpraktijken via bekende communicatiekanalen zoals Facebook, X (voorheen Twitter), Telegram en WhatsApp. Oplichters maken ook gebruik van videoplatforms zoals YouTube, Vimeo, TikTok en Instagram Reels om potentiële slachtoffers te bereiken. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) maakt het landschap nog gecompliceerder, en regelgevende instanties maken zich zorgen over het mogelijke misbruik ervan.

De gevaren van AI in online misleiding en oplichting

Oplichters maken steeds meer gebruik van AI om overtuigende afbeeldingen, video’s en inhoud te genereren die hun zwendel legitiem maken. Ze gebruiken ook deepfakes – realistische, door AI gegenereerde afbeeldingen, video’s en stemmen van herkenbare personen – om slachtoffers te manipuleren. De toepassingen van AI in zwendelpraktijken variëren van het verkopen van AI-gestuurde handelsbots tot het plegen van fraude met accountovername en identiteitsdiefstal.

Deze digitale platforms bieden oplichters een uniek voordeel: de mogelijkheid om snel en efficiënt een groot aantal potentiële slachtoffers te benaderen via online communicatiekanalen. Hoewel promoties vaak voorzien zijn van professioneel beeldmateriaal en video’s, waarin schijnbaar lucratieve financiële instrumenten worden aangeprezen, ontbreekt het deze verkopers vaak aan de juiste registratie of vergunning van overheidsinstanties.

De risico’s van nieuwe technologie

De snelle vooruitgang van technologie en AI biedt nieuwe kansen voor fraudeurs, die misbruik maken van de angst van beleggers om geld te missen of beloften van snelle rijkdom. Regelgevers dringen er bij het publiek op aan om voorzichtig te zijn en benadrukken dat tactieken onder druk een belangrijke rode vlag zijn. Ze raden aan om grondig onderzoek te doen voordat u investeert en de registratiestatus te controleren van personen of bedrijven die investeringsmogelijkheden aanbieden.

Affiniteitsfraude, vaak geworteld in emotionele manipulatie, vormt een andere belangrijke bedreiging. Oplichters gaan een relatie aan met slachtoffers, verhogen geleidelijk hun verzoeken om financiële hulp voordat ze uiteindelijk met het geld verdwijnen.

Tips

Investeren in onbekende ondernemingen kan riskant zijn, en het is cruciaal om grondig onderzoek te doen. Controleer altijd de legitimiteit van beleggingen en adviseurs door de toezichthouder op effecten in uw regio te raadplegen. Onthoud: als een investeringsmogelijkheid te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.