Noodlijdende NAFTA mag het WK 2026 organiseren

“United 2026”, de gezamenlijke kandidatuur van de VS, Canada en Mexico, mag in 2026 het WK Voetbal organiseren. Het wordt het eerste WK in de geschiedenis waarin 48 landen zullen deelnemen én dat in 3 landen tegelijk wordt georganiseerd. De VS organiseerden het WK een eerste keer in 1994, Mexico kreeg de organisatie al in 1970 en 1986 toegewezen.

“United 2026” haalde het bij de stemming in Moskou met 134 stemmen. De enige tegenkandidaat Marokko moest genoegen nemen met minder dan de helft daarvan. De reden moet niet ver gezocht worden: Noord-Amerika beschikt al over 17 stadions die helemaal klaar zijn, terwijl Marokko niet één stadion heeft dat aan de vereisten voldoet. 

De VS moeten een lijst met 17 gaststeden de volgende 10 jaar reduceren tot 10. Washington, Boston, San Francisco, Philadelphia, Miami, Seattle en Houston zouden daarbij de voorkeursbestemmingen zijn.

Het trio van VS, Canada en Mexico budgetteerde de inkomsten van de organisatie op 12,3 miljard euro, Marokko op exact de helft daarvan.

NAFTA

De FIFA moet alvast hopen dat de relaties tussen de 3 organiserende landeN binnen 8 jaar iets beter zullen zijn dan vandaag. De drie vormen samen de vrijhandelszone NAFTA of Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst. Maar die is sinds de verkiezing van president Donald Trump onder vuur komen te liggen.

Enerzijds wil Trump een muur bouwen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens; anderzijds is hij er in geslaagd de relaties met Canada – decennialang een bondgenoot – op de helling te zetten door het voorbije weekeinde zijn ambtsgenoot Justin Trudeau ‘een zwakke en zeer oneerlijke leider’ te noemen.

In een satirisch stuk dat op Medium verscheen, met als titel “Trump Announces Border Wall With Canada, Along With Tariff On Maple Syrup” (“Trump gaat muur bouwen aan grens met Canada en wil invoerheffingen op ahornsiroop”), vatte Alan Ishac het als volgt samen:

“Canada is now our worst enemy, along with Mexico, while Russia and North Korea are our new best friends.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20