Noodlijdend Le Pain Quotidien laat Britse en Amerikaanse winkels los

De Belgische bakkerijketen Le Pain Quotidien vroeg onlangs bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Er ligt nu ook een reorganisatieplan op tafel voor een ‘Pain Quotidien bis’. Dat schrijft De Tijd.

De resultaten van Le Pain Quotidien stonden al langer onder druk omdat de keten telkens dure locaties uitzoekt om zijn zaken te plaatsen. Vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk leverde dat problemen op. De coronacrisis heeft die issues zeker niet verkleind.

Daarom legt hoofdaandeelhouder Cobepa nu een reorganisatieplan op tafel. De investeringsmaatschappij stelt voor om de Britse en Amerikaanse winkels, die momenteel nog allemaal in eigen beheer zijn, om te zetten naar franchises. De managers van die winkels moeten dan zelf hun toekomst uitstippelen zonder de financiële steun van Le Pain Quotidien, klinkt het bij Cobepa.

Schulden

Daarnaast wordt er ook een ‘Pain Quotidien bis’ in de steigers gezet voor de Belgische en Franse winkels, de rechten op het merk en de buitenlandse franchises. Wat dat plan juist inhoudt, is niet helemaal duidelijk, maar er zou geen invloed zijn op de Belgische tewerkstelling.

Cobepa neemt ook alle bankschulden van Le Pain Quotidien over en betaalt die zelf af. Die schulden bedragen volgens de laatste resultaten 80 miljoen euro. ‘Zo willen we de onzekerheid weghalen en de groep weer met een opgekuiste lei laten starten’, zegt Cobepa-CEO Jean-Marie Laurent Josi in De Tijd.

Volgende week start de gerechtelijke procedure voor de aanvraag tot bescherming tegen schuldeisers in de Brusselse ondernemingsrechtbank. Cobepa heeft een ‘Chief Restructuring Officer’ aangesteld om alles in goede banen te leiden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20