Nog nooit zoveel bezwaren ingediend als tegen het opofferen van natuurgebied Groene Delle voor industriezone

4.500 mensen dienden bezwaar in tegen de plannen voor een industriezone in de Groene Delle. Nog een 38.500 mensen ondertekenden een petitie voor het behoud van het Limburgse natuurgebied. Het protest is zo massaal dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een bocht lijkt te maken.

‘Het gaat om een hoogste aantal bezwaren ooit tegen een GRUP (het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan red.)’, zegt Brigitte Borgmans van het Vlaamse Departement Omgeving aan de openbare omroep. De plannen van de Vlaamse regering om een belangrijk deel van het natuurgebied nabij Hasselt op te offeren voor een industriezone liggen al jaren op tafel. Maar nu lijkt het draagvlak ervoor volledig verdwenen. 

Signaal van de burgers

‘Dit signaal van de burgers kan niet genegeerd worden. Het is aan de minister om leiderschap te tonen’, zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) aan persagentschap Belga.

De minister lijkt de boodschap begrepen te hebben. ‘Het signaal van de Limburgers is duidelijk. We moeten ons huiswerk opnieuw maken’, reageert minister Demir in De Standaard. Ze zegt dat ze alle bezwaarschriften grondig zal doornemen. In theorie heeft de minister nu 180 dagen om een beslissing te nemen. Tegen eind september, vroeger dan verwacht, zal ze die met die beslissing komen, zegt ze dinsdagavond aan TV Limburg.

Van alle kanten lijkt er begrip te komen voor het protest. ‘Je kunt er niet omheen dat 38.500 een gigantisch aantal is’, geeft Demir nog mee aan De Standaard. 

Meer