Nog geen witte rook voor brexitakkoord, ook nog geen handdoek in de ring

De brexitonderhandelaar voor de EU, Michel Barnier, zegt dat hij ‘toegewijd blijft’ om een handelsovereenkomst te sluiten met het Verenigd Koninkrijk. Hij benadrukt echter dat hij de soevereiniteit van het VK respecteert, maar ‘we verwachten hetzelfde terug’.

De tweet van Barnier is een reactie op een interview met de Britse minister van Volksgezondheid, die tot driemaal toe tegen de BBC zei dat de EU ‘eisen stelde die onredelijk zijn’.

Een visserijgeschil is nog steeds een belangrijk knelpunt in de brexitonderhandelingen, net als een gelijk speelveld creëren waarbij de concurrentieregels van beide handelsblokken gestroomlijnd worden.

Het Europees Parlement een deadline vastgepind op zondagavond, zodat een eventueel akkoord nog kan gelezen en geratificeerd worden door zowel de Britse als de Europese volksvertegenwoordigers. Dat moet voor 31 december gebeuren, want dan loopt de overgangsperiode van de brexit onherroepelijk af. Indien de parlementen tegen dan nog geen handelsakkoord hebben goedgekeurd, valt het VK pardoes uit de eengemaakte markt en verloopt de handel met de voormalige EU-lidstaat volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Aangezien het zondagavond is, en er nog hoegenaamd geen witte rook te bespeuren valt, lijkt het erop dat de besprekingen zullen doorlopen tot in de kerstperiode.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20