Het is de eerste werf voor het ‘zomerakkoord’ van Vivaldi, zo lijkt: de verhoging van de defensie-uitgaven naar een uiteindelijke 2 procent van het bbp, waarvan premier Alexander De Croo (Open Vld) droomt die aan te kondigen op de NAVO-top in Madrid.
- De premier presenteerde zijn plannen gisteren aan de kern, en het werd zoals verwacht meteen een klassieke truc in de Belgische politiek: hoe kunnen we creatief boekhouden? Want wat valt allemaal ‘extra’ onder die 2 procent van militaire uitgaven? La Libre kon een lijst voorstellen inkijken:
- Een belangrijk deel van wat nu onder het Centrum voor Cyberveiligheid valt, met een civiel budget dus, zou dan net als een pak andere diensten met cyberexpertise van de overheid allemaal onder een nieuwe ‘cybercomponent’ van Defensie komen: naast een landmacht, een zee- en luchtmacht, dus straks ook een cybermacht.
- Plus, er komt een uitgebreide rol voor Defensie in de “bescherming van kritieke infrastructuur”. Dat kan dan een grotere kustwacht zijn, maar ook een bredere vorm van civiele bescherming, maar binnen het leger. “Energievoorziening, communicatie, logistiek en vervoer”, komen in aanmerking om te ‘beschermen’.
- En ten slotte is er ook een sociale rol voor defensie-uitgaven. Defensie moet voor De Croo een ‘comité voor sociale mobiliteit’ oprichten, dat “opleidingsprogramma’s moet ontwikkelen voor jongeren, werkzoekenden, mensen die hun loopbaan onderbreken en mensen die van loopbaan willen veranderen”. Een soort VDAB binnen het leger dus.
- Daarnaast wil de premier ook een “Industriële raad voor Defensie” oprichten, die actief de versterking van een defensiesector in eigen land moet ondersteunen: het geld voor al die bijkomende legeraankopen moet naar home grown industrie gaan, of toch minstens Europese industrie gaan, zo is de redenering.
- Een akkoord is er nog niet, het blijft ook een symbolenstrijd na de ronkende verklaringen van de groene voorzitters, maar zo is ‘op z’n Belgisch’ de kloof dus toch al wat gedicht tussen de groene en blauwe coalitiepartners.