Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties moet in zes maanden tijd 5,8 miljard euro zien op te halen. Volgens de kersverse laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede is er dringend geld nodig om dreigende hongersnoden als gevolg van de coronacrisis af te wenden. Momenteel staat de teller op 1,4 miljard euro.
Het WFP kreeg vorige week de Nobelprijs voor de Vrede voor haar bijdrage aan de strijd tegen het gebruik van honger als wapen in conflicten. De organisatie helpt om 97 miljoen mensen te voeden in ongeveer 90 landen. Tijdens de coronapandemie heeft het ook medisch materiaal geleverd aan zo’n 120 landen. Het virus heeft wereldwijd al meer dan 1 miljoen mensenlevens geëist. Ondanks haar inspanningen zegt de VN-organisatie dat er in totaal al 7 miljoen mensen zijn gestorven van de honger dit jaar.
Op een VN-conferentie dinsdag rond voedsel en landbouw trok WFP-directeur David Beasly aan de alarmbel: ‘Als we Covidgerelateerde voedselcrises niet snel in de kiem smoren, zal de sterftegraad van honger drie tot vijf keer dat cijfer zijn.’
De comeback van de honger
Honger was al verschillende decennia op de terugweg. In 2016 zorgden conflicten en de klimaatverandering er echter voor dat de curve opnieuw naar boven liep. Dit jaar dwong de pandemie overheden om algemene lockdowns in te voeren, waardoor ook de internationale handel in elkaar stortte. De zwakkere economieën in het Zuiden, geërodeerd door jaren van conflict en instabiliteit, werden hierdoor het hardst getroffen. Bij bepaalde lagen van de bevolking zijn eventuele spaarcenten intussen allang opgebruikt. Velen van hen weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt, uitermate gevaarlijk in landen zonder noemenswaardig sociaal vangnet.
De Nobelprijswinnaar verwacht dat de pandemie het aantal hongerlijders in de wereld zal doen stijgen tot 265 miljoen, tegen het einde van het jaar. Dat is een verdubbeling van de huidige situatie. Die tekorten hoeven er niet te zijn volgens het hoofd van het WFP.
‘Als je kijkt naar de rijkdom die er tegenwoordig op aarde is, zou er niet één enkel kind honger mogen lijden of sterven van de honger’, zei Beasly dinsdag.
De komende maanden zal blijken of de internationale gemeenschap, naast symbolische erkenning, ook bereid is om financiële steun te verlenen aan de grootste humanitaire organisatie ter wereld.