‘No-dealbrexit zal Britten meer kosten dan coronacrisis’

De economische gevolgen van een brexit zonder handelsdeal met de Europese Unie zullen twee tot drie keer zo groot zijn als die van het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs het Verenigd Koninkrijk.

De gesprekken over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa zijn ondertussen al een kleine maand opnieuw bezig, maar veel vooruitgang zit er nog niet in. Eind oktober, de absolute deadline voor zowel het VK als Europa, is echter niet meer zover af en dus lijkt een no-dealbrexit ook steeds dichterbij te komen.

Dat zo’n scenario het VK een bom geld zal kosten, was al duidelijk, maar nu blijkt dat het tot drie keer zo duur zou zijn als de economische impact van het coronavirus. ‘De sectoren die getroffen zijn door corona – retail, pretparken, horeca – zijn verschillend van de brexitsectoren, waaronder vooral de grote industrie valt’, legt Goldman Sachs uit in zijn rapport. ‘Als we dat samen bekijken, zal op lange termijn de impact van een no-dealbrexit naar alle waarschijnlijkheid twee tot drie keer zo groot zijn als de coronacrisis.’

Uitvoer

Wat de bank bedoelt is dat winkels, pretparken en horeca er veel sneller bovenop zullen komen als de economie weer oppikt dan de grote industrie die voor een groot deel afhankelijk is van uit- en invoer en pas later reageert op economische heropleving omdat industriële bedrijven vooral als leverancier werken.

De Britse economie groeide in juli met 6,6 procent, de derde stijging op rij, maar het Britse statistiekinstituut waarschuwt dat het VK ‘nog maar de helft van zijn coronaverliezen heeft opgehaald’. De werkloosheidsgraad verhoogde in de drie maanden voor juli naar 4,1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20