NMBS geeft (nog) geen gratis Railpassen uit

De NMBS is niet van plan om binnenkort al de beloofde gratis tienrittenkaarten uit te delen aan de bevolking. Dat weet De Tijd. Nochtans heeft de superkern die beslissing gemaakt en kan de NMBS dat in principe niet weigeren.

Wat is er aan de hand? Vorige week besliste de superkern, samengesteld uit de tien regeringspartijen, dat de NMBS aan elke Belgische inwoner een tienrittenkaart, een RailPass moet. De NMBS weigert die nu te geven?

Van waar de weigering? Volgens CEO Sophie Dutordoir is de situatie onveilig. Daarnaast is de NMBS niet geconsulteerd en zal de maatregel het bedrijf een flinke duit kosten. Daarom wil Dutordoir wachten op een beter moment om de tienbeurtenkaarten op te sturen.

Wat speelt er ook nog? De superkern maakte de beslissing over de tienbeurtenkaarten na een voorzet van Groen. De raad van bestuur van de NMBS is politiek benoemd. Maar daar zit geen enkel Groen-lid in.

Kan de NMBS dat zomaar weigeren? Niet volgens minister François Bellot. ‘De beslissing is genomen door de superkern en moet uitgevoerd worden. Punt’, zegt zijn woordvoerder aan De Tijd.

Om hoeveel geld gaat het? Het cadeautje van de overheid zou de NMBS 100 miljoen euro kosten. Daar komt ook nog bij dat er volgens Dutordoir extra veiligheidsmaatregelen moeten getroffen worden, die de kosten ook nog doen oplopen.

En verder: Als de tienrittenkaarten er niet door komen, dan brengt dat alle maatregelen die de superkern genomen heeft, in het gedrang. Daar horen onder andere belastingverminderingen bij. Omdat de superkern al een moeilijk politiek evenwicht vertegenwoordigt, kan een gemiste maatregel meteen het einde van een reeks andere betekenen. Dutordoir kan met een njet van de NMBS dus een heel kaartenhuisje doen instorten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20