Nikola-oprichter vertrekt met 3,1 miljard dollar in aandelen

Trevor Milton, de oprichter van waterstoftruckbedrijf Nikola, zal na zijn vertrek niet veel armer achterblijven. Hij houdt een flink deel van zijn aandelen.

Op maandag raakte bekend dat Milton afscheid neemt bij Nikola. Na een vernietigend rapport van shorters Hindenburg kelderde het aandeel van zijn bedrijf. Na spoedoverleg tijdens het weekend besloot Milton zijn plaats in de raad van bestuur op te geven.

Twee deals

Daar hoort natuurlijk ook een exit-pakket bij, in het geval van Milton is dat een uitgebreide deal rond de aandelen, of twee deals om specifiek te zijn. In de ene, dat handelt over een consultancycontract, laat hij 4,9 miljoen aandelen vallen, ter waarde van 166 miljoen dollar aan de sluitprijs van vrijdag.

Daarnaast mag Milton wel nog 91,6 miljoen aandelen houden. Die waren, aan de prijs van vrijdagavond, nog 3,1 miljard dollar waard. Als de prijs van de aandelen herstelt na zijn vertrekt, wordt dat zelfs nog meer.

Met zijn vertrek geeft Milton dus wel degelijk het bestuur van zijn bedrijf op, maar financieel komt hij er niet slechter uit. De komende drie jaar mag Milton geen invloed meer uitoefenen op het bedrijf, al blijft hij tot het einde van het jaar wel beschikbaar als consultant. In die periode mag hij geen statements maken over Nikola, ook niet op sociale media.

Brandbrief

Twee weken geleden gooide Hindenburg, een bedrijf dat geshort heeft op Nikola, een brandbom van een rapport op de elektrische automaker. Zo zou een truck, de Nikola One, op het moment van de presentatie, niet echt hebben kunnen rijden. Claims over waterstofproductie lijken nergens op gebaseerd. En enkele deals met bedrijven over de waterstofbatterijen, lijken verdwenen te zijn, terwijl het bedrijf dat nooit vermeldde.

De dag na bekendmaking van het rapport, zakte het aandeel van Nikola met 18 procent in elkaar. Milton gaf een punt-voor-punt weerlegging, maar helemaal recupereren deed het aandeel niet. Nadat het bedrijf bekendmaakte dat Milton zou opstappen, kelderde het aandeel nogmaals met 18 procent.

Lees ook:

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20