“Nieuwe wet die consumenten beschermt tegen exuberante kosten bij laattijdige betalingen, kan schuldeisers zuur opbreken”

De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft op 27 april een wet goedgekeurd die onder meer de consumenten moet beschermen tegen immens hoge kosten bij een laattijdige betaling van de factuur. “Met de invoering van die nieuwe wet komen schuldeisers voor ongekende uitdagingen te staan”, waarschuwt Guy Colpaert, Managing Director van het incassobureau Intrum Benelux.

Waarom is dit belangrijk?

Wie een factuur niet op tijd betaalt, ziet de kosten fors oplopen. Die kunnen soms een veelvoud zijn van de oorspronkelijke schuld. Een nieuwe wet moet de consument nu beter beschermen tegen exuberante kosten.

De details: De belangrijkste punten uit de nieuwe wet.

  • Om te beginnen moeten de schuldeisers bij een laattijdige betaling kosteloos een "eerste herinnering" sturen. Daarbij moeten ze een wachttermijn van veertien dagen respecteren alvorens ze verdere stappen zetten, waarvoor ze wel extra kosten mogen aanrekenen. Die termijn gaat in op de derde werkdag na verzending van de herinnering aan de consument. Bij een elektronische notificatie gaat de herinneringstermijn in op de kalenderdag die
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer