Nieuwe voorwaarden voor corona-overbruggingsrecht

Vanaf 1 september treden nieuwe voorwaarden in voege om aanspraak te maken op het corona-overbruggingsrecht. Dat heeft het kernkabinet onlangs beslist. Een overzicht van de situatie, met ook het nieuw toegevoegde overbruggingsrecht voor de heropstart.

1) Corona-overbruggingsrecht

De context? Sinds maart van dit jaar kunnen zelfstandigen aanspraak maken op overbruggingsrecht om het hoofd te bieden aan (de gevolgen van) de coronacrisis. In de eerste maanden werden telkens zo’n 400.000 uitkeringen betaald, in juni daalde het aantal naar 120.000 uitkeringen en eind juli waren dat er nog 7.000. Maar de tweede golf doet vermoeden dat het aantal opnieuw zal stijgen.

Wie maakt aanspraak? Alle zelfstandigen die hun zaak nog altijd moeten sluiten, volledig of gedeeltelijk. Tot nu konden ondernemers die per maand minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen hun activiteiten stopzetten, dit ook aanvragen. Maar dat verandert op 1 september, want enkel wie verplicht gesloten blijft door toedoen van de Nationale Veiligheidsraad, zal de uitkering zijn of haar richting zien uitkomen.

De voorwaarden? Tot en met eind augustus moet een ondernemer objectieve elementen aanbrengen, zoals een daling van de inkomsten, reserveringen of een stijging van de annuleringen. Dat verandert, want nu komt er een controle via de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Als de opgegeven activiteit gesloten moet blijven, krijgt u als ondernemer de uitkering.

Wat krijgt u? Een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69 euro voor een alleenstaande en 1.614,10 euro als u personen ten laste heeft.

2) Overbruggingsrecht voor de opstart

Ook nog? In juni zag nog een tweede steunmaatregel het levenslicht. De relance-uitkering moet ondernemers helpen om hun zaak na een gedwongen sluiting weer op gang te brengen. Dit specifieke overbruggingsrecht moet hen door de eerste fase met een beperkte omzet helpen. Zelfstandigenorganisatie Unizo geeft aan dat er de laatste maanden telkens circa 5.000 aanvragen binnenkwamen.

Wie maakt aanspraak? Zelfstandigen die in de periode na 3 mei terug de deuren mochten openen. Het gaat dan om de horeca, bepaalde ondernemers uit de detailhandel, kappers, schoonheidsspecialisten en marktkramers. Doe-het-zelfzaken, tuincentra en dagbladhandels vallen uit de boot, omdat ze eerder al konden heropenen.

De voorwaarden? Ze moeten bewijzen dat ze in het tweede kwartaal van 2020 een omzetverlies van 10 procent of meer (in vergelijking met een jaar eerder) kenden. Bewijsstukken, zoals een attest van de boekhouder, zijn nodig. Het is uiteraard niet mogelijk om de relance-uitkering te combineren met het corona-overbruggingsrecht of het tijdelijke ouderschapsverlof voor zelfstandigen. Dat kan wel met de Vlaamse hinderpremie (4.000 euro) en de compensatiepremie (3.000 euro).

Wat krijgt u? Een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69 euro voor een alleenstaande en 1.614,10 euro als u personen ten laste heeft. Exact hetzelfde als de andere steunmaatregel, dus.

Lees ook:

Meer