Zes maanden nadat Samsung de eerste versie van haar vouwbare smartphone op de wereld losliet, heeft de Samsung Galaxy Fold een update gekregen. De grootste problemen zijn verholpen, maar er zijn nog steeds enkele belangrijke minpunten.
In april werd de Samsung Galaxy Fold aangekondigd door het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf. Meteen volgden echter klachten van gebruikers. Bij heel wat toestellen ontstond er quasi onmiddellijk schade aan de plooi tussen de twee deelschermen. Verschillende gebruikers slaagden er bovendien in om de cruciale schermbeschermer los te maken in de overtuiging dat het om een verwijderbare plastic film van de fabrikant ging.
Steviger en veiliger model
Nu is er dus de vernieuwde versie, met een vastgemaakte screenprotector die niet weggehaald kan worden. Ook het scharniermechanisme, om het scherm vlot te kunnen plooien, is steviger gemaakt.
Verder is er ook werk gemaakt van een betere omranding. Zo geraken stof of andere kleine vuildeeltjes niet meer onder het scherm. Bij de eerste versie kon het scherm openbreken door die deeltjes achter de display.
Schermen overal
Niettemin heeft de Samsung Galaxy Fold best wel fijne eigenschappen. Het grote scherm binnenin is aantrekkelijk en handig om video te bekijken. Bovendien kunnen er tegelijk applicaties geopend worden: het is mogelijk om een YouTube-video af te spelen, terwijl u tegelijk uw Facebook checkt of een berichtje verstuurt.
Wanneer de Fold dan weer dichtgeplooid is, kunt u een kleiner scherm van 4 inch gebruiken. Daarmee is het mogelijk om snel te antwoorden op berichten of om iets vlotter te bellen. Als de smartphone opengeplooid wordt, schakelt het kleine scherm zichzelf uit.
Smartphone voor de gadgetfreak
Toch heeft Samsung enkele minpunten van de eerste versie niet kunnen verhelpen. Zo is de vouw in het midden van het scherm nog altijd zichtbaar als er donkere video’s afgespeeld worden én laat de algemene zichtbaarheid te wensen over bij veel daglicht. Ook is de Fold nog altijd kwetsbaar voor deuken, die afkomstig zijn van vingernagels. Volgens Samsung is dat een inherent probleem van een opvouwbare smartphone.
Het blijft uiteindelijk een feit dat 1.980 dollar veel geld is voor een niet-waterbestendige smartphone die geplaagd wordt door enkele ongemakken. Volgens verschillende reviewsites lijkt de Samsung Galaxy Fold eerder een toestel voor de gadgetfreak, dan een revolutionaire tablet-om-snel-mee-te-nemen voor het grote publiek.