Nieuwe tool moet de Verenigde Staten helpen om acties die China’s woede kunnen opwekken te voorspellen

Amerikaanse militaire commandanten in de Stille Oceaan hebben een softwareprogramma ontwikkeld om te voorspellen hoe de Chinese regering zal reageren op Amerikaanse acties in de regio, waaronder bezoeken van het Congres aan brandhaarden als Taiwan. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De relatie tussen China en de Verenigde Staten staat onder hoogspanning. Zo hebben de VS China al meermaals gewaarschuwd dat ze niet akkoord gaan met de manier waarop Xi Jinping Vietnam behandelt. In augustus riep Kamala Harris, vicepresident van de Verenigde Staten, tijdens een bezoek aan Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, op om strenger op te treden tegen China’s acties in de Zuid-Chinese zee.

Chinese reacties voorspellen

Het Amerikaanse leger wil nu voorspellen wanneer bepaalde acties China tegen de borst stoten. Daarom hebben enkele Amerikaanse militaire commandanten in de Stille Oceaan een tool ontwikkeld om dergelijke reacties te voorspellen. Kathleen Hicks, Amerikaans onderminister van Defensie, werd dinsdag tijdens een bezoek aan het Indo-Pacific Command van de Verenigde Staten in Hawaï ingelicht over het nieuwe instrument. Dat meldt Reuters.

“Wat je ziet is de noodzaak om naar een veel bredere reeks indicatoren te kijken, die met elkaar te verweven en vervolgens de interactie tussen de dreigingen te begrijpen,” zei Hicks in een interview aan boord van een militair vliegtuig dat op weg was naar Californië.

Strategische frictie

De tool berekent “strategische frictie”, aldus een defensieambtenaar. Het kijkt naar gegevens sinds begin 2020 en evalueert belangrijke activiteiten die van invloed zijn geweest op de betrekkingen tussen de VS en China. Het computergestuurde systeem zal het Pentagon helpen voorspellen of bepaalde acties een buitensporige Chinese reactie zullen uitlokken.

In oktober veroordeelde het Chinese leger de Verenigde Staten en Canada omdat zij elk een oorlogsschip door de Straat van Taiwan hadden gestuurd, en zei dat zij de vrede en stabiliteit in de regio bedreigden. “Dat incident en andere soortgelijke incidenten hebben de vraag naar het instrument aangewakkerd”, aldus de onderminister. “De tool moet ervoor zorgen dat de Verenigde Staten China niet onbedoeld provoceren.”

De nieuwe software zal Amerikaanse functionarissen in staat stellen vooruit te kijken naar geplande acties tot vier maanden van tevoren.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20