Nieuwe site moet je helpen om snel een bankautomaat te vinden

Ondanks de digitalisering van de financiële wereld is contant geld nog niet ten dode opgeschreven. Voor veel Belgen blijft de bankautomaat in de straat belangrijk. De bankenfederatie Febelfin wil met een nieuwe site mensen helpen om gemakkelijk en snel een automaat in de buurt te vinden.

In het nieuws: ikzoekeengeldautomaat.be moet de Belgen helpen om een bankautomaat in de buurt te vinden. Febelfin lanceert de site naar eigen zeggen omdat er “de voorbije jaren heel wat beweging was in de wereld van de geldautomaten.”

  • Zo hebben de vier grootbanken – Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC/CBC – in 2020 beslist om samen een netwerk van bankautomaten uit te baten. Die vervangen stelselmatig hun eigen toestellen. Batopin, de organisatie achter het bankneutrale netwerk, laat weten dat er tegen 2025 970 locaties met automaten zullen zijn. Bedoeling is dat iedereen binnen een straal van 5 kilometer toegang heeft tot contant geld.
    • Momenteel zit Batopin halfweg de uitrol van het netwerk van de zogenaamde CASH-punten. De organisatie heeft 3 types CASH-punten: zowat zes op de tien zijn momenteel binnenruimtes, bijna een derde automaten in de muur en tot slot een tiende kiosken. Die laatste worden in een werkplaats opgebouwd en kunnen op zichzelf staan, bijvoorbeeld op parkings.
  • Door die samenwerking sluiten die grootbanken weliswaar meer en meer eigen automaten. Daardoor zagen veel Belgen de voorbije jaren cash-punten uit hun buurt verdwijnen. Zo is het aantal locaties waar je geld kunt afhalen tussen juli 2022 en juli 2023 gedaald van ruim 3.400 naar 3.049. Dat is een daling met zo’n 10 procent.
    • In maart 2023 heeft de federale regering weliswaar een protocol afgesloten met de banken. Dat moet ervoor zorgen dat er voldoende bankautomaten aanwezig blijven in ons land. In het protocol staat onder meer dat er in elk van 581 Belgische gemeenten tegen 2025 minstens één cash-punt aanwezig moet zijn.
    • Febelfin erkent dat het aantal automaten dit en volgend jaar verder zal afnemen, maar het protocol moet ervoor zorgen dat er tegen eind 2025 minstens 2.369 locaties overblijven waar je geld kunt opvragen, met in totaal 4.061 automaten.

Hoe kan je snel een bankautomaat vinden met de nieuwe tool?

Details: Met slechts enkele klikken kan je via kzoekeengeldautomaat.be een automaat in de buurt vinden.

  • “Ga naar ikzoekeengeldautomaat.be, voer in het zoekvenster de straatnaam, gemeente of postcode in en selecteer één van de suggesties”, verduidelijkt Febelfin. “Vervolgens krijg je in één oogopslag een kaart waar alle locaties met geldautomaten zijn aangeduid. Je kan de kaart in en uitzoomen of verschuiven om andere locaties met geldautomaten te vinden.”
  • “Door middel van deze website krijg je een volledig overzicht van alle beschikbare geldautomaten in je buurt”, gaat de bankenfederatie verder. “Als je doorklikt kan je de details bekijken zoals adres, openingsuren en de mogelijkheid of je er ook bankbiljetten kan deponeren. Je kan ook doorklikken om via google maps de kortste weg te vinden naar de betrokken locatie.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.