Nieuwe peiling bevestigt massale steun aan Theo Francken (N-VA)

De N-VA scoort in een nieuwe peiling, en stijgt door naar 32,4 procent. Theo Francken (N-VA) is de grote winnaar. Ook premier Charles Michel (MR) scoort in Vlaanderen. In Wallonië is de MR de grootste, maar in Brussel is de PS aan een comeback bezig, ten koste van de PTB. De peiling werd wel afgenomen voor de crisette rond de opvolger van de F-16’s.

Er zijn twee grote peilingen in België die elkaar beconcurreren: de ene uitgevoerd door Ipsos (VTM, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir), de andere door TNS (VRT, De Standaard, RTBF en La ­Libre). Hoewel de scores in de peilingen soms wat afwijken, zijn de trends wel gelijk: de N-VA stijgt opnieuw tot boven de 30 procent en wordt gevolgd door een groepje van veel kleinere partijen. Daarbij is CD&V iets groter dan Open VLD en Groen en zakt sp.a weg tot 10 procent.

Heel de actualiteit rond de opvolging van de F-16’s is echter niet meegerekend in de peilingen. De peiling van TNS loopt tot net voor dat de politieke heisa daarrond losbarstte, van 26 februari tot en met 17 maart. Pas in het weekend dat daarop volgde kwam het nieuws over de straaljagers naar boven en op 20 maart barstte het dossier volledig open. 

Wat zeggen de cijfers dan wel? Met een foutenmarge van 3,1 procent in Vlaanderen en Wallonië en 3,6 procent in Brussel zijn wel een paar trends af te leiden. Die trends lees je hier: http://newsmonkey.be/article/87429

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20