Nieuwe organisatie voor vervoer van nucleair materiaal – zoals kernafval – van start in het Verenigd Koninkrijk

Een nieuwe gespecialiseerde overheidsorganisatie voor nucleair transport heeft officieel haar diensten aangevangen in het VK. Nuclear Transport Solutions (NTS), onderdeel van de Nuclear Decommissioning Authority (NDA), exploiteert Direct Rail Services (DRS) en Pacific Nuclear Transport Limited (PNTL), die respectievelijk spoor- en scheepvaartdiensten aanbieden.

De NDA is ook bezig met de integratie van haar activiteiten op het gebied van het beheer van radioactief afval, weet de keurige nichesite voor kernenergie World Nuclear News. De missie van de NDA is om de oudste nucleaire sites van het VK te saneren. Het jaarlijkse budget van de instelling is 3,2 miljard Britse pond.

NTS werd gisteren officieel gelanceerd. Met meer dan 700 werknemers is de organisatie gespecialiseerd in ‘de operationele, commerciële, technische, juridische en regelgevende expertise die ten grondslag ligt aan nucleair vervoer en logistieke operaties’. 

Daarnaast levert het consultancy-diensten die ‘op maat gemaakte oplossingen bieden voor de complexe nucleaire transport-uitdagingen van klanten en transportdiensten voor klanten buiten de nucleaire sector’.

Doelstelling

De belangrijkste doelstelling van NTS is het ondersteunen van de missie van de NDA. Dit zal de instantie doen door middel van een reeks activiteiten. Met volgende werkzaamheden wil zij zich nuttig maken: 

  • het vervoer van gebruikte geavanceerde gasgekoelde reactorbrandstof van kerncentrales in het VK naar het atoomcomplex van Sellafield;
  • het vervoer van bestraalde splijtstof van de nucleaire vestiging Dounreay;
  • het terugzenden van opwerkingsproducten naar klanten in het buitenland, en;
  • de ondersteuning van de NDA-groep bij het verpakken en het verlenen van vergunningen.

Locomotieven en transportschepen

DRS exploiteert een vloot van meer dan 100 locomotieven. Sinds de oprichting van DRS in 1995 heeft de firma in het VK meer dan 8 miljoen kilometer aan nucleair materiaal per spoor vervoerd.

PNTL beschikt over drie gespecialiseerde nucleaire transportschepen. Tot dusver heeft het meer dan 2.000 nucleaire vaten verscheept over een afstand van 8 miljoen kilometer naar landen zoals het onze, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Nederland, Portugal, Zweden, Zwitserland en de VS.

‘We hebben NTS opgericht om de toonaangevende wereldwijde leverancier van veilige en betrouwbare nucleaire transportoplossingen te worden. We bouwen hierbij voort op de ervaring en capaciteiten van DRS, International Nuclear Services en PNTL om grote waarde te leveren voor onze Britse en internationale klanten,’ aldus NTS CEO Seth Kybird.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20