De London Stock Exchange liet het voorbije kwartaal de beste jaarstart optekenen in bijna anderhalf decennium. Dat staat in een rapport van adviseur Ernst & Young (EY). Ondanks het tegenvallende beursdebuut van maaltijdbesteller Deliveroo, verzamelden bedrijven met introducties op de Britse beurs de voorbije drie jaar maanden een bedrag van meer dan 5 miljard pond.
Dit betekende meteen het meest lucratieve eerste kwartaal voor de Londense beurs in veertien jaar tijd, net voor het uitbreken van de internationale financiële crisis.
Veerkracht
Uit het rapport blijkt dat twaalf introducties op de hoofdmarkt van de London Stock Exchange het voorbije kwartaal in totaal 5,2 miljard pond opbrachten. Daarnaast kregen nog eens acht bedrijven voor een totaalbedrag van 441 miljoen pond een notering op de Alternative Investment Market (Aim).
‘Ondanks de ongelukkige start van Deliveroo blijft Londen voor particuliere bedrijven de beste locatie in Europa om naar de beurs te gaan’, betoogt Scott McCubbin, partner bij Ernst & Young, in een commentaar op de cijfers. ‘De Britse beurs heeft met succes de effecten van de brexit doorstaan en heeft ook de nodige veerkracht getoond om zich te herstellen van de terugval in de economische activiteit bij het begin van de coronapandemie een jaar geleden.’
‘Nu de effectieve uitrol van vaccins op kruissnelheid komt, zouden het momentum en het vertrouwen in de Britse introductiemarkt moeten blijven groeien. De toekomstige groei kan tussen de diverse sectoren echter sterke verschillen tonen.’
De prestaties tijdens het voorbije kwartaal staan in schril contrast met dezelfde periode vorig jaar, toen er slechts drie introducties waren op de hoofdmarkt en twee nieuwe noteringen werden opgetekend op de Aim. Met die operaties werd in totaal een totaalbedrag van 615 miljoen pond opgehaald.
Concurrentie
Ondanks de pandemie zijn een groot aantal grote bedrijven van plan om later dit jaar hun opwachting op de Britse beurs te maken. Onder meer Darktrace, gespecialiseerd in cyberbeveiliging, zou mogelijk een notering aan de beurs nemen. Het bedrijf zou daarbij een waarde van ongeveer 3,8 miljard pond meekrijgen.
Ook de EG Group, eigenaar van benzinestations en fastfoodrestaurants, zou een introductie op de Londense beursvloer overwegen. Hier wordt gewag gemaakt van een waarde van ongeveer 10 miljard pond. Maar in de Londense beursmiddens wordt eveneens gesproken over een mogelijke notering van de Schotse brouwer Brewdog.
Rishi Sunak, Brits minister van financiën, heeft recent de regels voor de introducties op de London Stock Exchange versoepeld. Met die ingreep hoopt de Britse overheid meer technologiebedrijven te kunnen aantrekken, zoals ook bij Deliveroo het geval was.
Maar McCubbin waarschuwt dat het Verenigd Koninkrijk op die markt met een zware concurrentie vanuit de Verenigde Staten rekening moet houden, tenzij Sunak zijn veranderingen verder doordrijft.