Ambitieuze doelstelling nieuwe Nederlandse cryptobeurs Finst: “Binnen vijf jaar grootste cryptoplatform van Europa”

Ambitieuze doelstelling nieuwe Nederlandse cryptobeurs Finst: “Binnen vijf jaar grootste cryptoplatform van Europa”
Een bord met ‘Bitcoin Accepted’ op de deur van een kinderkledingwinkel in Arnhem, Nederland. — Foto: Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images

Cryptobroker Finst is opgericht door het ‘voormalige kernteam’ van de online effectenmakelaar DeGiro. Het vandaag gelanceerde platform wil eigenlijk in alles de anti-FTX zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Het feit dat een dergelijk platform gelanceerd wordt in het hart van een barre cryptowinter, geeft aan dat de oprichters zeker van hun stuk zijn. Of stond het project in de steigers tijdens de cryptoboom en was het vervolgens te laat om alles terug te draaien? Het team betoont zich veel te ambitieus voor die laatste verklaring.

In het nieuws: Het in Amsterdam gevestigde cryptobedrijf Finst laat weten dat het sinds vandaag ook diensten voor particuliere beleggers aanbiedt.

  • Het bedrijf zegt, bij monde van ceo en medeoprichter Julian Vallet, op verschillende vlakken het verschil te willen maken: de transparantie óver en de omgang mét de fondsen van klanten, en de kosten van de transacties op het platform.
  • “We zijn verheugd om een cryptoplatform te lanceren waar alle soorten beleggers baat bij hebben en dat de hoogste normen in de sector stelt”, zegt Vallet tegen de nieuwssite Silicon Canals.
  • “In tegenstelling tot veel aanbieders handelen wij niet tegen onze klanten, rekenen wij geen verborgen kosten aan in de vorm van spreads, of doen wij geen risicovolle activiteiten zoals coin lending (het uitlenen van cryptomunten van klanten, red.).
  • Verder: “In het verleden hebben wij bewezen dat het mogelijk is om een betrouwbaar, hoogwaardig en veilig beleggingsplatform aan te bieden tegen uitzonderlijk lage kosten, en dat zullen wij met Finst blijven doen.” Ook Vallet was eerder aan de slag bij DeGiro, vandaar de flashback.
  • De ultieme ambitie: binnen vijf jaar het grootste Europese cryptohandelsplatform zijn.

Lage tarieven

De details: Finst gewaagt van transactietarieven die meer dan 80 procent lager liggen dan die van andere Nederlandse cryptohandelsplatforms.

  • Concreet kan er 24 uur per dag gehandeld worden in dertig cryptomunten.
  • Dit voor 0,15 procent per transactie zonder minimum inleg, volumeverbintenis of extra spread. Zo zou een transactie van 1.000 euro in Bitcoin (BTC) bij Finst bijvoorbeeld slechts 1,50 euro kosten, wat gemiddeld 82 procent goedkoper is dan bij andere aanbieders.
  • Ook zouden gebruikers binnen de vijf minuten hun rekening kunnen aanmaken, wat veel sneller is dan bij de concurrentie.

Heel officieel: de Nederlandse firma kon zijn diensten pas aanbieden na zich als ‘Crypto Service Provider’ te hebben geregistreerd bij de centrale bank.

  • Om volledig legaal te opereren bij onze noorderburen, dienen cryptobedrijven zich te registreren bij de financiële waakhond De Nederlandsche Bank (DNB).
    • Die wettelijke goedkeuring door de DNB stelt bijvoorbeeld ook het in de VS gevestigde platform Coinbase in staat zijn cryptoproducten en -diensten aan Nederlandse bedrijven en consumenten te slijten.

FTX, de vlam in de pan

Achtergrond: De crash van FTX; het risicovolle gedrag dat eraan ten grondslag lag, en dat de vlam in de crypto-pan deed slaan.

  • De exchange FTX zou leningen hebben verstrekt aan dochteronderneming Alameda met klantendeposito’s. Dit is een schending van het voorzichtigheidsbeginsel, dat stelt dat er best een Chinese wall is tussen de tradingdesk en de klantenactiviteiten.
  • Met die dubieuze praktijken in het achterhoofd, hebben de mensen achter Finst een aparte juridische entiteit opgezet waarin de crypto-bezittingen van hun klanten zijn ondergebracht. “Wat er ook met Finst gebeurt, we kunnen daar niet aan komen”, stelt Vallet tegenover Het Financieele Dagblad.
    • Daarvoor zijn de Nederlanders de samenwerking aangegaan met de Amerikaanse firma Fireblocks, een bekende naam in de bewaring van cryptowallets.
    • Het eurogeld van de klanten is dan weer gestald bij de Nederlandse bank Bunq.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.