Nieuwe Marsrover heeft een naam

Perseverance, of doorzettingsvermogen. Zo heet de nieuwe Marsrover die NASA binnenkort richting rode planeet stuurt.

De rover, die in 2020 nog naar Mars vertrekt, was tot nu toe enkel gekend onder een werknaam. NASA had een wedstrijd georganiseerd. Ettelijke duizenden kinderen stuurden een voorstel in. Daaruit werd een shortlist samengesteld van 155.

155 namen

Onder de mogelijkheden zaten ook nog sterke namen als Ingenuity en Fortitude, maar iedereen mocht stemmen op de lijst met voorgestelde namen. Uiteindelijk nam NASA zelf de beslissing, maar ze hielden naar eigen zeggen rekening met de resultaten van de stemming.

Alexander Mather, een jongen uit eerste middelbaar uit Virginia, stuurde de naam Perseverance in en schreef er het essay bij. Hij mag op 17 juli 2020 op Cape Canaveral kijken hoe Perseverance gelanceerd wordt. Naar verwachting landt de Perseverance in de Jezero-krater op Mars op 18 februari 2021.

Leven op Mars?

De rover moet er op zoek naar microbiologisch leven. Perseverance heeft het materiaal aan boord om staaltjes mee te nemen voor een toekomstige missie die ze terug naar aarde kan brengen.

Uiteindelijk is het uiteraard de bedoeling dat de resultaten van Perseverance ons helpen om ooit menselijke voeten op de rode planeet te zetten.

De laatste rover die NASA op Mars rondreed, heette Opportunity. Die rover, deel van een soort tweelingset, was 14 jaar actief. In februari van vorig jaar stuurde Opportunity de laatste keer beelden door.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20