Nieuwe lockdown of niet? In Zwitserland beslist een referendum

Zwitserland zal in juni een referendum houden over de vraag of de regering nog wel de macht krijgt om nationale lockdowns af te kondigen. De volksraadpleging komt er nadat woensdag een petitie met 86.000 handtekeningen werd ingediend.

In Zwitserland is een petitie met 50.000 krabbels voldoende om een landelijk referendum op poten te kunnen zetten. Met 86.000 handtekeningen trokken de campagnevoerders ruim voldoende enthousiastelingen over de streep. In juni volgt daardoor een volksraadpleging die de macht van de regering rond coronamaatregelen in vraagt stelt.

De vorig jaar in september aangenomen Covid-19-wet zet kwaad bloed bij de liberale Zwitserse burger, omdat ze de centrale overheid de ongecontroleerde bevoegdheid geeft om regels op te leggen om de verspreiding van het virus te stoppen. Met het referendum zou Zwitserland het eerste en enige land worden dat zijn burgers een rechtstreekse stem geeft over de lockdownbeperkingen, waar de hele wereld mee te maken krijgt.

Klein stukje van een grote puzzel

‘Naar onze mening profiteert [de regering] van de pandemie om meer controle en minder democratie in te voeren’, aldus Christoph Pfluger aan The Financial Times, bestuurslid van de zogenaamde ‘Vrienden van de Grondwet’ die de campagne leiden. ‘De problemen die op lange termijn kunnen ontstaan bij dergelijke aanpak, zijn groot. Wij zijn een beweging die stelt dat crisismanagement niet kan gebeuren buiten de wil van de mensen om. Je kunt niet regeren zonder die mensen.’

Critici van de actievoerders beweren dat de pandemie zich zal hebben teruggetrokken tegen de tijd dat het referendum gehouden wordt in juni, en dat de wettelijke basis voor de Covid-19-wet dan hoe dan ook zal zijn opgeheven. Toch maakt de beweging zich sterk dat het verdedigen van zo’n referendum een ‘kleiner stukje is van een grotere puzzel’, namelijk voorkomen dat de regering in de toekomst strenge regels oplegt in noodsituaties.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20