‘Nieuwe lockdown dreigt banken op te zadelen met grotere kredietverliezen dan vorige financiële crisis’

Andrea Enria, de voorzitter van het Europese bankentoezicht vreest dat bij een nieuwe lockdown de kredietverliezen kunnen oplopen tot 1.400 miljard euro.

De impact van een nieuwe lockdown op de financiële sector zou niet te overzien zijn, waarschuwt Enria in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

In de worst case scenario dreigt een nieuwe lockdown de banken op te zadelen met kredietverliezen tot 1.400 miljard euro. ‘Dat is meer dan tijdens de financiële crisis twaalf jaar geleden’, aldus de voorzitter van het Europese bankentoezicht.

Bij een nieuwe lockdown stijgt het risico dat mensen en ondernemingen hun leningen niet kunnen afbetalen. Ernia roept de banken daarom op om hun kredietportefeuilles door te lichten. ‘De banken dienen na te gaan wie in een crisissituatie zijn lening kan afbetalen en wie niet’, zegt hij. De voorzitter vreest dat er momenteel veel banken zijn die niets doen.

Meer Europese fusies

In hetzelfde interview laat Enria zich positief uit over meer fusies in de Europese bankensector. Hij hoopt dat de huidige crisis als een soort katalysator kan werken. ‘Dankzij fusies zijn de banken stabieler en kunnen ze beter de concurrentie aangaan met de Amerikaanse banken’, aldus de voorzitter.

Hij roept de Europese Unie op om de obstakels voor een verdere consolidatie van de bankensector weg te werken. ‘Dit moet een absolute prioriteit worden’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20