Wordt de lithiummarkt ondersteboven gegooid door nieuwe ader in VS?

Wordt de lithiummarkt ondersteboven gegooid door nieuwe ader in VS?
Lithiumproductie in VS – Jeff Gritchen/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

Een nieuwe lithiumader op de grens van de Amerikaanse staten Nevada en Oregon kan een van ‘s werelds grootste zijn. Dat was de conclusie van een rapport van vulkanologen en geologen van Lithium Americas Corporation, GNS Science en Oregon State University, meldt FoxBusiness.

Waarom is dit belangrijk?

Lithium is een cruciale stof om batterijen te maken. Met de wereldwijde elektrificatie van het wagenpark is het scheikundig element van groeiend belang voor de strategische bevoorrading.

In het nieuws: 20 tot 40 miljoen ton aan lithium in de McDermitt Caldera.

  • Net nu er bezorgdheden ontstaan rond de lithiumvoorraden, hebben de Verenigde Staten een meevaller om u tegen te zeggen. Onderzoekers concluderen in een rapport van 31 augustus dat de Amerikanen mogelijks op een van ‘s werelds grootste voorraden zit.
  • De bevindingen “zouden de dynamiek van lithium wereldwijd kunnen veranderen, in termen van prijs, leveringszekerheid en geopolitiek”, zegt de Belgische geologe Anouk Borst aan Chemistry World.
  • Geopolitiek strateeg Peter Zeihan is optimistisch, maar loopt minder hard van stapel tegenover FoxBusiness: “De geologie is veelbelovend maar er is nog geen noemenswaardige prospectie in het gebied geweest.” Daaraan toevoegend dat het “zeker het onderzoeken waard is, maar (nog) niet de moeite om plannen op de middellange termijn om te gooien”.

Vrees voor tekorten

Uitgezoomd: Door de explosie van elektrische voertuigen is de vraag naar lithium ook enorm toegenomen. Australië is vandaag de dag de grootste producent van lithium, gevolgd door Chili. China, de marktleider op vlak van EV’s, is de grootste aankoper. Aangenomen wordt dat de vraag jaarlijks met 20 procent zal toenemen.

  • Er wordt geschat dat er in Australië in totaal zo’n 6,2 miljoen ton lithium in de grond zit, in Chili is dit 9,3 miljoen ton. De Verenigde Staten zouden dus eensklaps de belangrijkste eigenaar van lithium kunnen worden, met alle gevolgen voor de prijs en het aanbod.
  • Er wordt, mede door de groeiende vraag naar EV’s, verwacht dat de vraag naar lithium over de komende tien jaar zal verdrievoudigen. Met de huidige wereldwijde productiehoeveelheid zouden we, afhankelijk van de expert, over 5 of 10 jaar al tekorten ervaren. De wereld bevat dan wel zo’n 88 miljoen ton, slechts een kwart daarvan kan gemijnd worden.

Conclusie: Batterijproducenten kunnen dus in hun handen klappen, want tot er echte doorbraken zijn in de alternatieve solid-state-technologie is er behoefte aan lithium voor de productie van batterijen.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.