Wie een ‘bidirectionele’ laadpaal installeert, zal die investering vanaf 1 januari 2023 voor maximaal 8.000 euro kunnen aftrekken van zijn belastingen.
Deze nieuwe laadpaal is vanaf 2023 voor 8.000 euro aftrekbaar

Waarom is dit belangrijk?
Bidirectionele laadpalen kunnen elektriciteit van zowel zonnepanelen, thuisbatterij of elektriciteitsnet naar een elektrische wagen sturen en terug ontvangen. Een lijst aan innovatieve bijwerkingen, maakt de laadpaal een betere investering dan een klassiek laadpunt.Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, wil met zijn wetsontwerp, voor vergroening van mobiliteit, onder meer de subsidies voor het plaatsen van een laadpaal van 1.500 naar 1.750 euro verhogen. Een reden daarvoor zou de stijging van de grondstoffenprijzen zijn, die ook de plaatsing van een laadpaal duurder maakt.
Maar daarnaast wil hij ook de ‘bidirectionele’ laadpalen opnieuw leven in blazen, die nog op veel plaatsen in het land ontbreken. Het aanbod aan deze innovatieve technologische producten is immers nog klein, waardoor het prijskaartje hoger uitkomt dan dat van een gewone laadpaal. Daardoor willen velen het nog niet wagen om de investering te doen.
Om daarin verandering te brengen, stelt Van Peteghem een grensbedrag van 8.000 euro voor, dat aftrekbaar is van de belastingen. Dat maakt het plaatsen van een laadpaal thuis fiscaal interessanter.
Flexibel elektriciteitsverbruik
Bidirectionele laadpalen zijn slimmer dan de klassieke enkelrichting-laadpunten en kunnen het laden aan de situatie aanpassen. Dat maakt een overbelasting op het energienetwerk onmogelijk.
De laadpaal weet wanneer het beste moment is om je auto op te laden, en zal het laden ‘s nachts starten om gebruik te maken van nachtstroom: stroom die voordeliger is dan overdag.
“De technologie laat toe om de batterij van de elektrische wagen in te zetten voor een flexibel elektriciteitsverbruik, zowel op microniveau, bijvoorbeeld in de woning, als op macroniveau voor de stabilisering van het elektriciteitsnetwerk wanneer een groot aantal elektrische wagens zijn aangesloten via een bidirectioneel laadstation”, zegt Van Peteghem in een bericht aan HLN.
“Dergelijke laadstations spelen dus een belangrijke rol in het verhogen van het eigen verbruik van zelf opgewekte groene elektriciteit en in de stabilisering van het elektriciteitsnetwerk”, vult hij verder aan. “Dit grensbedrag geldt vanaf 1 januari 2023 omdat men de algemene commercialisatie van bidirectionele laadstations volgend jaar verwacht”, klinkt het.