Dankzij nieuwe kaart van OVAM kan je de bodemkwaliteit van je grond controleren

Dankzij nieuwe kaart van OVAM kan je de bodemkwaliteit van je grond controleren
Werken in de tuin – Getty Images

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een website gelanceerd waarop je kunt nagaan hoe het gesteld is met de kwaliteit van je grond.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Waarom is dit belangrijk?

Sinds 1996 werkt de OVAM aan het wegwerken van historische verontreiniging bij 85.000 risicogronden. De OVAM laat alle risicogronden in Vlaanderen onderzoeken waar vervuilde activiteiten zijn of waren. 

In het nieuws: Wil je de bodemkwaliteit van je grond controleren? Voortaan kan je dat doen door een bezoekje te brengen aan bodemkwaliteit.be, een initiatief van OVAM.

  • Die interactieve kaart toont alle potentiële bodemvervuiling.
  • Wanneer je de site bezoekt, hoef je enkel je adres in te geven, en je komt meteen te weten of er sprake is van bodemvervuiling. Het is ook mogelijk om de bodemkwaliteit van andere locaties te checken.

Details: OVAM werkt met verschillende kleurcodes.

  • Als er gronden wel zijn ingekleurd, betekent dat er effectief een onderzoek naar verontreiniging is geweest. Het gaat dan onder meer over gronden waar bijvoorbeeld fabrieken of tankstations op staan.
    • Groen laat weten dat de bodem is onderzocht en geen verdere acties nodig zijn.
    • Als de zone rood kleurt, is de bodem verontreinigd. In zo’n geval is er ook verder onderzoek of sanering nodig.
    • Een gele zone wijst op minder ernstige verontreiniging. Verdere actie is in zo’n geval niet nodig.
    • In sommige gevallen is de bodeminfo enkel beschikbaar voor de eigenaars van de grond. Die zones kleuren paars.
    • Tot slot zijn er de grijze gebieden. De testresultaten voor die gronden worden gedubbelcheckt door de OVAM.
  • Bij veel gebieden zie je dat er geen info beschikbaar is. “Deze bodem is geen risicogrond. Als we er zorg voor dragen, is onderzoek niet nodig”, klinkt het.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.