Nieuwe financiële regels voor amateurclubs voetbal: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe financiële regels voor het amateurvoetbal. Voetbal Vlaanderen wil zo onder meer een einde maken aan de jarenlange rechtsonzekerheid rond RSZ-bijdragen van amateurvoetballers.

Waarom is dit belangrijk?

Voetbal Vlaanderen heeft samen met de RSZ, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de clubs een nieuw financieel kader uitgewerkt voor de amateurvoetbalclubs. Bedoeling is om de clubs aan te zetten om onder meer een duurzaam businessmodel uit te bouwen en de jeugdspelers meer kansen te geven.

In het nieuws: De ruim 1.700 amateurclubs in Vlaanderen krijgen een duidelijk financieel kader dat hen moet bijstaan bij het duurzaam besturen van hun club.

  • “Een envelop tekengeld onder tafel, winstpremies die de pan uitswingen of spelers die ieder jaar verkassen naar een club in de buurt die enkele euro’s meer betaalt per gewonnen punt: de gekende clichés uit het betaald amateurvoetbal behoren hopelijk na deze hervorming definitief tot het verleden”, laat Voetbal Vlaanderen weten in een persbericht. “Clubs zullen zo trouwens ook meer centen overhouden om hun eigen sportinfrastructuur verder uit te bouwen en sociaal-maatschappelijke projecten te realiseren.”
  • Nand De Klerck, woordvoerder Voetbal Vlaanderen, hoopt dat het nieuwe financiële kader ook het einde inluidt van spelers die maandelijks honderden euro’s in het zwart krijgen. “We hebben liever dat clubs extra geld investeren in hun jeugdspelers, trainers en begeleiders dan in royale vergoedingen voor hun A-kernspelers”, klinkt het.
  • De nieuwe financiële regels gelden vanaf 1 juli 2023.

Impact van de nieuwe regels

De details: Wat betekenen de financiële regels voor de clubs en de spelers?

  • Om te beginnen moeten de spelers op de eerste 4.500 euro aan vergoedingen die ze krijgen (per seizoen) geen RSZ betalen. “Dat bedrag wordt beschouwd als onkostenvergoeding die de RSZ bijgevolg niet interpreteert als loon”, klinkt het.
    • De clubs mogen vanaf 1 juli slechts 100 euro per punt uitbetalen aan de spelers.
    • De spelers moeten wel een bedrijfsvoorheffing betalen op die vergoeding. Die bedraagt 16,5 procent voor spelers tot en met 22 jaar. Voor spelers vanaf 27 jaar wordt dat tarief opgetrokken tot 33 procent.
    • Andere vergoedingsvormen blijven mogelijk, bijvoorbeeld indien een speler het statuut van ‘betaalde sportbeoefenaar’ heeft en alle geldende fiscale en sociaalrechtelijke regels worden toegepast.
  • De clubs zullen ook een contract moeten afsluiten met de spelers die recht hebben op een vergoeding. Die moet geregistreerd worden op een centraal platform van de federatie. Voetbal Vlaanderen laat weten dat er modelcontracten ter beschikking zullen worden gesteld.
  • De clubs zullen de spelers enkel nog digitaal kunnen uitbetalen.
  • De clubs zullen jaarlijks een verklaring op eer indienen waarin ze bevestigen dat ze handelen volgens alle bepalingen opgenomen in het Bondsreglement.

“Het had anders gekund”

Reactie: Fiscalist Michel Maus reageert in een reactie tegenover VRT NWS koeltjes op de nieuwe regels.

  • “Het gaat opnieuw over een uitzonderingsregime”, merkt hij op. “In mijn ogen was het een betere keuze om aan te sluiten bij bestaande systemen, zoals het systeem voor verenigingswerkers of dat van de deeleconomie.”
  • Hij houdt ook pleidooi voor een uitbreiding van het meldpunt van Voetbal Vlaanderen. “Dat wordt nu in de eerste plaats gebruikt om discriminatie en racisme aan te kaarten. Men zou het platform ook moeten openstellen om excessen op fiscaal vlak te melden”, aldus Maus. “Tot slot is het een goed idee om spelers verantwoordelijk te stellen voor fiscale misbruiken. Men zou bijvoorbeeld sportieve sancties kunnen opleggen aan de spelers die de regels overtreden.”

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.