Nieuwe eenjarige staatsbon zal naar alle waarschijnlijkheid minder rendabel zijn dan meest lucratieve spaarboekjes

Nieuwe eenjarige staatsbon zal naar alle waarschijnlijkheid minder rendabel zijn dan meest lucratieve spaarboekjes
Vincent Van Peteghem – Photo by ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, blijft vastberaden om dit jaar opnieuw een eenjarige staatsbon met fiscale korting te lanceren. In tegenstelling tot vorige keer zal de overheidsobligatie naar alle waarschijnlijkheid minder geld in het laatje brengen dan de meest lucratieve spaarboekjes.

Waarom is dit belangrijk?

De regering heeft eind augustus een eenjarige staatsbon uitgegeven om de banken aan te zetten de spaarrente te verhogen. Dankzij een verlaagd belastingtarief lag het nettorendement bij de uitgifte hoger dan dat van eender welk spaarboekje. 

In het nieuws: Van Peteghem legde vandaag aan de ministerraad de plannen voor zijn nieuwe staatsbon voor.

  • Net zoals bij de vorige uitgifte, die toen bijna 22 miljard euro heeft opgebracht, wil de minister de roerende voorheffing tijdelijk verlagen 30 naar 15 procent. Op die manier krijgt het nettorendement een forse boost. Volgens een regeringsbron is het bedoeling dat de staatsbon zo’n 2,4 procent netto in het laatje zal brengen. Dat is minder dan vorig jaar. Toen ging de eenjarige overheidsobligatie gepaard met een nettorendement van 2,81 procent.
  • Deze keer wil van Peteghem een limiet leggen op hoeveel geld de overheid kan ophalen met de staatsbon. Die bedraagt 6 miljard euro voor de komende uitgifte. Als die operatie een succes is, kan ze herhaald worden op 4 juni (er zijn verkiezingen 9 juni) en op 4 september.

Opnieuw concurreren met de spaarboekjes

Details: Van Peteghem wou met de vorige uitgifte de banken onder druk zetten om de spaarrentes een boost te geven. De staatsbon was toen rendabeler dan eender welk spaarboekje. Intussen hebben veel financiële instellingen, waaronder de grootbanken, de tarieven naar boven bijgesteld. Maar door de roerende voorheffing te verlagen, lijkt de minister de banken wederom het vuur aan de schenen te willen leggen.

  • Als we ons baseren op het rendement dat de regeringsbron vermeldt, zal de staatsbon deze keer wel de duimen moeten leggen voor enkele spaarboekjes. Momenteel telt ons land twaalf lucratievere spaarboekjes, waarvan vijf met een rente van minstens 3 procent.
  • Bij veel van die formules moet je wel rekening houden met beperkingen. We nemen de nieuwe Ritme-Spaarrekening van VDK Bank als voorbeeld. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt 3,15 procent. Geen enkel spaarboekje doet het beter. Maar je kunt maximaal 500 euro per maand opzijzetten. Het is dus niet mogelijk om al je spaargeld in één keer over te hevelen naar dat spaarboekje.
  • De Getrouwheidsrekening van de internetspeler NIBC is de meest rendabele spaarrekening zonder voorwaarden. Die formule brengt 3 procent op.

Banken willen geen nieuwe eenjarige staatsbon

Opgemerkt: De banken zijn hoe dan ook geen voorstander van een nieuwe staatsbon met fiscale korting.

  • “Als de overheid zo’n staatsbon lanceert, zullen we gepast reageren”, zei Johan Thijs, CEO van KBC Groep, donderdag. Wat dat wordt, wil hij nog niet aangeven, maar hij hoopt dat het niet zover zal komen.
  • Ook ING maakt zich zorgen over de potentiële impact van een nieuwe eenjarige staatsbon. “Een uitgifte zoals vorig jaar is niet voor herhaling vatbaar”, zei Peter Adams, CEO van ING België, tijdens een toelichting van de kwartaalresultaten. “Het overschot aan deposito’s, dat de Belgische banken kunnen gebruiken om kredieten te verstrekken, is door de staatsbon gehalveerd tot 25 miljard.”
  • De bankenfederatie Febelfin pleit voor een gelijke fiscale behandeling. “De staatsbon op 1 jaar werd gelanceerd met een lagere fiscaliteit dan gelijkaardige beleggingsproducten (15% roerende voorheffing in plaats van 30% roerende voorheffing). Dit creëerde een ongelijk speelveld voor zowel beleggers als emittenten”, klinkt het. “Als een bedrijf of bank een product (bijvoorbeeld een obligatielening, kasbon of termijnrekening) uitgeeft met eenzelfde looptijd, moet die gebeuren aan identieke fiscale voorwaarden. We hopen dat dit principe nageleefd wordt bij de uitgifte van een nieuwe staatsbon.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.