Newsweek editie 10
De coronacrisis heeft de manier waarop we werken grondig veranderd. Voor de jobs waarbij het kan, is telewerken de norm geworden. En wat blijkt? Onze productiviteit én ons geluk zijn erop vooruitgegaan. Daarnaast vraagt de digitalisering en robotisering morgen andere vaardigheden en jobs dan vandaag: zijn we daar wel op voorbereid? En wat met onze (klein)kinderen, die naar een loopbaan van vijf en zelfs zes decennia kijken?
84% van de Belgen wil blijven thuiswerken

Door de COVID-19-pandemie zetten werknemers en bedrijven de voorbije maanden een wereldwijd experiment in telewerken op touw. Dat we dit ‘nieuwe normaal’ grotendeels omarmd hebben en niet meer willen loslaten, blijkt uit een unieke enquête bij tienduizend Europeanen.
De Torfs-factor: 3 generaties over werk

Het verleden, het heden en de toekomst van werk(en), daar moeten deze drie generaties Torfs zowat de verpersoonlijking van zijn. Ex-CEO en opa Karel Torfs geniet volop van zijn pensioen, zoon Wouter Torfs geeft nog drie jaar gas voor hij hetzelfde plant en dochter Tine Torfs werkt als marketingassistent in het familiebedrijf. ‘Een Torfske, dat ben je of dat ben je niet.’
19 jobs voor de toekomst

Wat zijn de beste carrières voor de toekomst? Niemand kan het met zekerheid zeggen maar we kunnen wel een voorspelling maken op basis van eerdere en huidige trends zoals de vergrijzende wereldbevolking, het ontstaan van nieuwe industrieën en de dreiging van een snel veranderend klimaat. Op basis daarvan zouden wij ons geld op deze tien jobs zetten.
Hoog AQ? Waarom aanpassingsvermogen de grootste troef wordt op de arbeidsmarkt

Met ‘ik ben nogal perfectionistisch’ scoor je niet meer blindelings op sollicitatiegesprekken. Volgens hr-experts is een flinke dosis adaptability quotient (AQ) oftewel aanpassingsvermogen vandaag een troef op de arbeidsmarkt. ‘IQ helpt je aan een job, met AQ behoud je hem ook.’
Het voedselbos: perfect huwelijk tussen landbouw en bos

Idealer wordt het niet. In voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd om tot duurzame voedselproductie te leiden. Maar is agroforestry (de combinatie van land- en bosbouw) wel economisch rendabel? We maken de afweging met enkele topexperts.
Luxemburg: van belastingparadijs naar ruimtevaartparadijs

Belastingontduiking en goedkope brandstof, dat zijn de associaties die we doorgaans maken met Luxemburg. Maar ons kleine buurlandje zet sinds kort hevig in op de commerciële ruimtevaart. En vandaag bouwen internationale bedrijven er alles, van robotarmen die satellieten assembleren tot rovers die aan mijnbouw op de maan doen.
Nog in dit nummer:
- Nieuwe reeks The Voice of Europe: Helena Dali, EU-commissaris voor Gelijke Kansen
- Waarom slaat corona in de VS harder toe?
- Alicja Gescinska sprak met filosofe Susan Neiman
Artista

TV Digitaal

Waar kan ik dit nummer kopen?
Het nieuwste Newsweek nummer, inclusief het dossier ‘Het nieuwe werken’, een gratis Artista en TV Digitaal is te koop in je dagbladwinkel.
Nog geen abonnee? Wij hebben voor jou enkele aanbiedingen uitgewerkt die je laten kennismaken met de voordelen van een abonnement op Newsweek. Aan jou de keuze.