Nieuw-Zeeland ziet inflatie stijgen tot hoogste niveau in meer dan 30 jaar

De consumptieprijzen in Nieuw-Zeeland stegen in het laatste kwartaal van 2021 met 1,4 procent. Dat stuwde de inflatie van het land tot 5,9 procent, blijkt uit cijfers van Statistics New Zealand (Stats NZ).

De consumentenprijsindex in Nieuw-Zeeland steeg in de laatste drie maanden van 2021 met 5,9 procent, het hoogste percentage sinds medio 1990. Toen stond die op 7,6 procent.

“De stijging van de consumptieprijzen met 1,4 procent in het kwartaal van december 2021 was vooral toe te schrijven aan de huisvesting en de nutsvoorzieningen voor huishoudens, die met 2 procent toenamen”, aldus Stats NZ.

Grondstofprijzen

De prijzen voor de bouw en de huur van woningen sprongen in dezelfde periode omhoog, terwijl ook de benzineprijzen met 30 procent stegen, weet Stats NZ.

De centrale bank van Nieuw Zeeland had tijdens zijn laatste twee vergaderingen de rente al verhoogd en heeft nu te kennen gegeven dat het bereid is verdere maatregelen te nemen om de inflatie en de stijgende vastgoedprijzen aan te pakken.

Premier Jacinda Ardern zei dat de sterke stijging van de kosten van levensonderhoud was verwacht en gaf in een verklaring “de olieprijzen en internationale spanningen” de schuld. “Nieuw-Zeeland is naast elk ander land dat precies dit probleem ervaart als het gaat om de olieprijzen en de hoge grondstofprijzen.”

“Nieuw-Zeeland is niet alleen, veel andere OESO-landen te maken met een hogere inflatie dan in de afgelopen decennia”, zei ook Aaron Beck van Stats NZ.

Hele wereld

Het volgende rentebesluit van de beleidsmakers, gepland voor 23 februari, komt op een moment dat de centrale banken van grote economieën over de hele wereld maatregelen nemen om de stijgende kosten van levensonderhoud een halt toe te roepen.

De Federal Reserve (centrale bank van de VS) heeft ook aangekondigd de rente te willen verhogen. De inflatie in Amerika heeft afgelopen jaar dan ook 7 procent bereikt.

Ook de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om aan te sporen op renteverhogingen blijft toenemen.

In december verhoogde de Bank of England voor het eerst in meer dan drie jaar de rente. In februari zou ze dat naar verwachting opnieuw doen.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.