Nieuw wetsvoorstel dwingt Congres tot openheid over bezit cryptomunten

Het wetsvoorstel is een poging om de transparantie van de regering van de VS te verbeteren.

Op 20 mei werd in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten een wetsvoorstel ingediend dat Amerikaanse wetgevers zou verplichten om hun bezit van cryptomunten bekend te maken, samen met hun andere financiële belangen.

De “Cryptocurrency Accountability Act”, geïntroduceerd door Democratische vertegenwoordiger Elissa Slotkin naast de Republikeinse vertegenwoordiger Dusty Johnson, is een wijziging van de Ethics in Government Act van 1978 die vereist dat overheidsfunctionarissen hun financiële en arbeidsverleden bekendmaken.

Volgens de wet zouden leden van het Congres verplicht zijn om de datum en waarde van elke aankoop, verkoop of ruil van cryptomunten van meer dan 1000 dollar te beschrijven en ook de omvang en aard van hun langetermijnbezit openbaar te maken. Het wetsvoorstel is ook van toepassing op hun echtgenoten en kinderen ten laste.

Het niet tijdig melden van het bezit van cryptomunten zou resulteren in een boete van 500 dollar of een bedrag gelijk aan 5 procent van de waarde van het activum (afhankelijk van welk bedrag het hoogst is). In het geval van een vertegenwoordiger die opzettelijk zijn rapport vervalst, kan de boete worden verhoogd tot 66.000 dollar of een bedrag gelijk aan 5 procent van de waarde van de activa (nogmaals, afhankelijk van welke het hoogst is).

Slotkin zei op Twitter dat het wetsvoorstel slechts drie dagen uitkwam voordat de House Committee on Ethics een onderzoek startte naar de Republikeinse vertegenwoordiger Madison Cawthorn, die verdacht wordt van het promoten van een cryptomunt waar hij mogelijk een financieel belang in had. De token, genaamd ‘Let’s Go Brandon’, naar het liedje dat de Amerikaanse president Joe Biden bespotte, crashte in januari tot nul en heeft zich sindsdien niet hersteld.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.