Nieuw faillissement in de cryptowereld: BlockFi vraagt bankroet aan

Nog een vallende dominosteen: BlockFi heeft de ineenstorting van het cryptoplatform FTX en zijn FTT cryptomunt niet overleefd.

Waarom is dit belangrijk?

Met de ineenstorting (en massale fraude) van FTX, heeft het vertrouwen van crypto een flinke klap geïncasseerd. Een nieuw faillissement dreigt het vertrouwen verder aan te tasten.

In het nieuws: BlockFi, een platform waar houders crypto’s kunnen uitlenen in ruil voor rentebetalingen, heeft maandag in de VS officieel zijn faillissement aangevraagd in de vorm van een “Chapter 11-bankruptcy”. 

  • Na het aanvragen van een Chapter 11-bescherming, kunnen de activiteiten doorgaans worden voortgezet. Op deze manier hoopt BlockFi een doorstart te kunnen maken.
  • Het bedrijf heeft naar eigen zeggen nog zo’n 257 miljoen dollaar in kas.

De context: Het faillissement komt echter niet onverwacht.

  • Al vanaf het moment dat FTX in nieuws kwam, vertoonde BlockFi tekenen van zwakte. Op 11 november, de dag waarop FTX zijn faillissement aanvroeg, schortte het platform de opnames voor klanten op.
  • De mislukking van BlockFi hangt nauw samen met die van FTX. Eerstgenoemde had een lening van 250 miljoen dollar bij een filiaal van FTX, een bedrag uitgeleend in FTT, FTX’s eigen cryptocurrency, aldus het Journal du Coin.
    • BlockFi werd in juni gedwongen deze lening aan te gaan, omdat het bedrijf verzwakt was door de ineenstorting van de cryptomunt Terra.
  • De munt verloor enorm aan waarde toen de mislukkingen en fraude van FTX aan het licht kwamen: van 25 dollar per token op 5 november, naar 1,30 dollar op het moment van schrijven. Het leidde tot een groot gat in de kas van BlockFi.

Ingezoomd: Wie is de volgende dominosteen?

  • In augustus 2021 sloot ook Liquid Group een lening af van ruim 120 miljoen dollar bij FTX, alvorens in mei 2022 te worden gekocht door diezelfde cryptobeurs. Echter op 15 november heeft Liquid Group de opnames voor zijn klanten opgeschort als gevolg van de ongeregeldheden rondom FTX. Opnames zijn nog altijd niet mogelijk, stelt Decrypt
  • Het is een teken dat de situatie ook bij Liquid Group niet optimaal is.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.