Nieuw Chinees AI-model Manus stelt nieuwe normen in autonome technologie


Key takeaways

  • Manus, een Chinees AI-model, kan autonoom denken, plannen en echte taken uitvoeren.
  • Het kan zelfstandig in de cloud werken en zorgt ervoor dat er continu vooruitgang wordt geboekt met taken, zelfs als een gebruiker de verbinding verbreekt.
  • Manus presteerde beter dan OpenAI’s DeepResearch in de GAIA benchmark en is erkend als een belangrijke stap voorwaarts in AI-technologie.

Het technologische landschap in China bruist van opwinding door de introductie van Manus, een nieuw AI-model ontwikkeld door de Chinese startup Monica. Manus werd slechts enkele weken na de lancering van DeepSeek gepresenteerd, wat wijst op China’s snelle vooruitgang in de wereldwijde AI-race.

Deze geavanceerde AI-agent onderscheidt zich van traditionele chatbots door zijn vermogen om autonoom te denken, te plannen en echte taken uit te voeren. Stelt u zich eens voor dat u Manus de opdracht geeft om een website te maken, een reis te plannen of aandelen te analyseren – allemaal via één enkele prompt. Hij gaat verder dan alleen antwoorden geven; hij onderneemt actief actie om de toegewezen taak te voltooien.

Onafhankelijk werken in de Cloud

Manus werkt onafhankelijk in de cloud en zorgt ervoor dat er continu vooruitgang wordt geboekt met taken, zelfs als een gebruiker de verbinding verbreekt. Deze functie is vooral gunstig voor langetermijnprojecten. In tegenstelling tot veel AI-modellen, navigeert Manus actief over het web, interageert met websites en presenteert zijn workflow live, waardoor gebruikers inzicht krijgen in hoe het informatie verzamelt en verwerkt.

Door interacties met gebruikers leert het model en past het zich aan voorkeuren aan, waardoor de relevantie en kwaliteit van zijn antwoorden na verloop van tijd verbetert. De mogelijkheden van Manus gaan verder dan het genereren van tekst. Het kan gedetailleerde rapporten, interactieve presentaties en zelfs op code gebaseerde uitvoer zoals datavisualisaties en spreadsheets produceren.

Globale aandacht en herkenning

Sinds de lancering op 6 maart heeft Manus wereldwijd de aandacht getrokken en naar verluidt DeepResearch van OpenAI overtroffen in de GAIA benchmark, een maatstaf voor AI-prestaties. In een demonstratievideo is te zien hoe Manus interactie heeft met het internet, gegevens verzamelt en complexe taken in realtime uitvoert – websites doorbladeren, screenshots maken, online activiteiten opnemen en rapporten, spreadsheets of presentaties genereren.

Door dit automatiseringsniveau wordt Manus gezien als een belangrijke stap voorwaarts in AI-technologie. Gebruikers communiceren met Manus op dezelfde manier als met ChatGPT, door een taak op te geven zoals “Maak een 7-daagse reisroute naar Bali binnen een bepaald budget”. Manus begint dan met onderzoek, het verzamelen van gegevens en het structureren van een uitgebreid antwoord, waarbij een compleet reisschema met links, kaarten en reissuggesties wordt gepresenteerd.

Toekomst van AI-ondersteunde productiviteit

Zelfs als een gebruiker de verbinding verbreekt, werkt de AI verder in de cloud en geeft een melding als hij klaar is. Op dit moment is Manus alleen toegankelijk via een web preview op uitnodiging. Hoewel Monica nog geen publieke releasedatum heeft aangekondigd, zinspeelt ze op een op handen zijnde lancering. Ze zijn ook van plan om het model binnenkort open-source te maken, zodat ontwikkelaars het in hun projecten kunnen integreren, wat de ontwikkeling en wijdverspreide acceptatie mogelijk versnelt.

Deze trend van AI-browsers en -agents wordt steeds populairder binnen de technische industrie, met Manus als koploper. Zijn vermogen om diepgaand webonderzoek uit te voeren, gestructureerde output te creëren en taken te automatiseren, betekent een verschuiving naar AI-gestuurde productiviteitstools. De opwinding rond Manus suggereert dat AI-innovatie aan het versnellen is, vooral in China. Naarmate deze systemen autonomer en capabeler worden, zal de concurrentie tussen bedrijven als OpenAI, Google en Monica toenemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.