Nieuw alternatief voor de App Store presenteert zichzelf: commissiekosten liggen er een stuk lager

Christian Owens, CEO van Paddle, is een startup begonnen die moet concurreren met de App Store van Apple. Speerpunt van Paddle zijn de lagere commissiekosten die het hanteert, namelijk 5 tot 10 procent. Een stuk lager dan die van Apple, die liggen namelijk rond de 15 tot 30 procent.

Het besturingssysteem van Apple, iOS, is een gesloten systeem. Gebruikers kunnen enkel apps installeren via het officiële distributieplatform van Apple, de App Store. Het bedrijf uit Cupertino stelt hoge eisen aan alle apps die verschijnen in de digitale winkel, waaronder het accepteren van hoge commissies en enkel de mogelijkheid om transacties te maken via de infrastructuur van Apple. Apple beargumenteert dat deze hoge percentages nodig zijn om de infrastructuur van de App Store te onderhouden en om een kwaliteitsgarantie te kunnen geven.

Met Paddle wil Owens nu de hoge commissies van Apple omzeilen en een ‘eerlijk’ alternatief bieden. Het bedrijf wil een commissie van 10 procent hanteren voor bedragen minder dan 10 dollar en 5 procent voor bedragen daarboven. Owens zegt dat op dit moment al 1.500 ontwikkelaars zich aangesloten hebben bij het betaalsysteem. Op het moment van schrijven heeft Paddle al meer dan 90 miljoen dollar aan financiering opgehaald. 

Epic versus Apple

De techgigant uit Californië ligt al langer onder vuur vanwege de hoge commissiekosten die het bedrijf hanteert. In augustus 2020 werden ze door Fortnite-maker Epic Games aangeklaagd vanwege machtsmisbruik. De ruzie liep hoog op en Apple verwijderde het spel Fornite uit hun App Store. In september 2021 oordeelde de rechter dat Apple niet langer betaalsystemen van derde partijen mag verbieden, waardoor bedrijven de hoge commissies kunnen omzeilen. Apple besloot nog wel in beroep te gaan.

Apple beboet in Nederland

Vanwege het monopolie kreeg het technologiebedrijf recentelijk een dwangsom opgelegd van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt. Volgens de ACM maakt Apple misbruikt van zijn machtspositie. Ook in Japan, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Australië en Rusland wordt er kritiek geuit op het betaalsysteem van Apple.

Owens zegt dat hij vertrouwen heeft in de komst van zijn alternatieve systeem. Ook verwacht hij dat Apple zich op een gegeven moment zal overgeven aan de veranderingen en dus zal stoppen ertegen te vechten.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.