Niet-recycleerbare windmolenwieken bezorgen energiebedrijven nogal wat hoofdbrekens. Energiereus Iberdrola werkt aan een oplossing

Iberdrola heeft een proefproject op touw gezet dat gericht is op het recyclen van materialen uit – onder meer – gebruikte windmolenwieken.

Waarom is dit belangrijk?

Wieken van windmolens zijn samengesteld uit composiet, een mengeling van glasvezel of koolstofvezel met andere stoffen. Hoewel 90 procent van een windmolen makkelijk te hergebruiken is, is composiet bijzonder moeilijk te recycleren.

Iberdrola, een van oorsprong Baskische firma, heeft samen met het ingenieursbureau FCC Ámbito het recyclingproject EnergyLOOP uit de grond gestampt. De vrucht van die samenwerking moet een faciliteit voor de recycling van wieken worden. Die zal gebouwd worden in het Noord-Spaanse Navarra, volgens het persagentschap Reuters.

“Het aanvankelijke doel is de terugwinning van onderdelen van windturbinebladen – hoofdzakelijk glas- en koolstofvezels en harsen – en het hergebruik daarvan in sectoren zoals energie, lucht- en ruimtevaart, auto-industrie, textiel, chemie en bouw”, aldus de Spanjaarden.

Iberdrola zei dat EnergyLOOP ook steun zou krijgen van Siemens Gamesa Renewable Energy, een belangrijke speler voor de fabricage van windturbines. Later zou het project ook moeilijk recycleerbaar materiaal uit andere apparatuur voor hernieuwbare energie moeten aanpakken.

Begraven of doorverkocht

Omdat composiet zo moeilijk te recycleren is, worden in de VS sommige windmolenwieken begraven nadat hun levensduur erop zit. In België worden ze vaak aan het buitenland doorverkocht. Zo is er volgens Knack de laatste jaren een heuse tweedehandsmarkt voor windmolens ontstaan.

Naarmate het aantal windturbines toeneemt, zal de recyclingkwestie waarschijnlijk nog urgenter worden. Volgens Iberdrola zullen in 2030 in Europa naar schatting ruwweg 5.700 windturbines per jaar worden ontmanteld.

Circulaire economie

Iberdrola is een van de vele bedrijven die de recyclingmogelijkheden van windturbinebladen onderzoeken, een streven dat past in het idee van een circulaire economie. Hieronder een overzicht van de rest die ermee bezig is, geleverd door het zakenmedium CNBC.

  • In september vorig jaar beweerde Siemens Gamesa nog een recycleerbaar windturbineblad te hebben ontworpen. De firma zei dat zijn RecyclableBlades “s werelds eerste recycleerbare windturbinebladen waren, klaar voor commercieel gebruik offshore.”
  • Een paar maanden eerder, in juni 2021, zei het Deense Ørsted dat het alle turbinebladen in zijn wereldwijde portefeuille van windmolenparken zou “hergebruiken, recycleren of terugwinnen” zodra ze buiten gebruik waren gesteld.
  • In juni sloten de afdelingen hernieuwbare energie van General Electric en cementfabrikant Holcim een overeenkomst om de recycling van windturbinebladen te onderzoeken.
  • In januari 2020 zei een andere windenergiegigant, Vestas, ernaar te streven om tegen het jaar 2040 “nul-afval”-turbines te produceren.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.