Nicole de Moor (cd&v) gaat de strijd aan met Giorgia Meloni en haar Italiaanse regering

Nicole de Moor (cd&v) gaat de strijd aan met Giorgia Meloni en haar Italiaanse regering
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) – foto: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

“Totaal onaanvaardbaar, wat Italië doet”, zo luidt een vlammend persbericht dat staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) gisteren lanceerde, ook in het Engels. Want, de nieuwe cd&v-excellentie wil graag tot in Rome gehoord worden.

Dat zal vermoedelijk wel lukken: vanmiddag ontvangt ze liefst 20 Europese journalisten, die ze gaat ‘briefen’ over haar probleem met Italië.

  • Vandaag organiseert de Moor namelijk een vergadering van de Europese ministers voor Asiel en Migratie van ‘gelijkgezinde landen’, met ook de Europese Commissaris Ylva Johansson erbij, in Brussel. En daarbij gaat het net om de toepassing van de zogenaamde ‘Dublinregels’. Die bepalen dat het land waar een asielzoeker toekomt en z’n eerste aanvraag voor asiel indient, ook het land is dat opvang moet voorzien en de asielaanvraag afhandelen. Dit dient net om te vermijden dat asielzoekers gaan ‘shoppen’, binnen de EU.
  • Maar in praktijk loopt dit systeem heel lastig: want het gaat om behoorlijk grote aantallen, waarbij systematisch asielzoekers doorreizen naar West-Europa, vanuit het zuiden en oosten van de EU.
  • Want het is duidelijk dat niet alle EU-landen staan te springen om die asielzoekers terug te nemen. Maar er is meer: de Italiaanse regering kondigde gisteren botweg aan dat ze “geen Dublin-personen meer terugnemen”, ze schorten dus openlijk de EU-afspraken op.
  • Daarop reageerde de Moor dus erg boos. Niet onlogisch, haar opvang puilt uit, en in totaal moeten liefst 2.424 personen volgens de Dublin-regels terug naar datzelfde Italië vanuit België. Die namen er tot nu toe maar een fractie van terug, minder dan 100.
  • “Ik stuur niet aan op een clash, maar vind het niet meer dan normaal dat andere Europese landen de regels respecteren en solidair zijn met ons. Italië legt nu eigenlijk de spelregels naast zich neer en dat kan echt niet. Veel mensen komen in Italië aan, maar reizen dan meteen door naar andere landen zoals België en België ontvangt dus vandaag meer asielaanvragen per inwoner dan Italië”, zo stelt de Moor.
  • Op de meeting vandaag zitten onder meer Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Nederland, Zweden, Denemarken en zelfs Zwitserland aan tafel: allemaal landen die last hebben van de doorstroom van asielzoekers, van binnen de EU zelf. Of zij samen het probleem kunnen oplossen, is weinig waarschijnlijk: het gaat om de ‘solidariteit’ binnen de EU over die opvang, die kraakt en wringt. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.