Ontslag Nicola Sturgeon: “Kan niet meer voldoende energie opbrengen die de functie van eerste minister behoeft”

Nicola Sturgeon stapt na 8 jaar op als eerste minister van Schotland. Het gewicht van de functie woog de laatste weken op haar door.

In het nieuws: De leider van de Scottish National Party (SNP) kondigde op een persconferentie in de Schotse hoofdstad Edinburgh aan dat ze een stap opzijzet.

  • Ze vroeg aan haar partij om meteen werk te maken van de zoektocht naar een nieuwe partijleider en eerste minister. Sturgeon, de eerste vrouwelijke en langstzittende Schotse premier ooit, zal nog het ambt uitoefenen tot er een plaatsvervanger is.
  • De Schotse premier vertelde dat ze nog in staat zou zijn om de job enkele maanden uit te voeren. “Maar de energie die er nodig is om deze job goed uit te voeren kan ik niet meer voldoende opbrengen”, klonk het. “Het gewicht van de verantwoordelijkheid was immens en sinds recent begreep ik wat voor impact dat op mijn fysieke en mentale gezondheid had.”
  • Volgende maand zou de SNP samenkomen op een conferentie om een duidelijk pad uit te stippelen voor een toekomstvisie naar de Schotse onafhankelijkheid. “Ik kan daar niet mijn visie doordrukken als eerste minister terwijl ik zelf niet meer volledig in staat ben om alle nodige energie daarvoor op te brengen.” Daarom besloot ze om nu al plaats te ruimen voor een opvolger.
  • Ze verkondigde dat het geen reactie is op de grote druk dat er de laatste maanden uit Londen kwam om de transgenderwet te hervormen. Die wet bepaalde dat het in de Britse deelstaat gemakkelijker zou zijn om van geslacht te veranderen. Het plan werd geblokkeerd door de Britse regering.
  • De beslissing lijkt plotseling te komen, maar ze worstelde er dus al iets langer mee. “Ik ben een menselijk wezen en worstel ook met conflicterende emoties. De recente jaren bleef ik mezelf elke ochtend zeggen dat ik nog in me had wat deze job nodig heeft. Maar als ik dieper in mezelf kijk, moet ik toegeven dat dit niet het geval is en ik deze vraag vaker begon te stellen.”
  • In de toekomst zal Sturgeon wel actief blijven in de politiek, omdat ze zich nog wil blijven inzetten voor de jeugd van de samenleving en de onafhankelijkheid van Schotland – haar levenslange ambitie en droom.

(kg)

Meer