NewB telt amper 12.000 klanten en krijgt ultimatum van Nationale Bank: snel 40 miljoen euro vers kapitaal ophalen, of banklicentie kwijt

De Nationale Bank legt de jonge coöperatieve bank NewB op om tegen eind september een bedrag tussen 35 en 40 miljoen euro vers kapitaal op te halen, om zo haar financiële onderbouw te versterken. “Of we dit bedrag al dan niet ophalen, is bepalend voor onze toekomst”, erkent de bank, die amper 12.334 actieve klanten telt.

“Als het bedrag niet zou worden opgehaald binnen de vooropgestelde termijn kan de Nationale Bank een saneringsplan opleggen dat eventueel de inwerkingtreding van het exitplan en de intrekking van de banklicentie kan omvatten”, zo is NewB duidelijk in haar jaarverslag.

De ethische bank is een project van middenveldorganisaties en ngo’s dat teruggaat tot 2011. Pas sinds het voorjaar van 2021 kan de coöperatieve echte bankactiviteiten ontwikkelen, nadat het een jaar eerder eindelijk een banklicentie van de Nationale Bank verkregen had. Maar die vergunning kan dus binnenkort weer op de helling komen te staan.

Geen 100.000, maar 12.334 klanten

De ethische bank telt zowat 116.615 burgers en 362 middenveldorganisaties of grote investeerders als aandeelhouder. Maar slechts een beperkt aantal coöperanten is ook een actieve klant geworden. Het jaarverslag maakt melding van 12.334 actieve klanten eind december 2021, terwijl er gemikt werd op 46.000 klanten.

Het streefcijfer van 100.000 klanten, dat NewB zelf als ambitie stelt, ligt nog veel verder weg. Door het gebrek aan kritische massa is het nu al duidelijk dat NewB ook de komende jaren de verliezen gaat opstapelen. NewB zelf verwacht pas in 2026 break-even te draaien. Het verlies in 2021 kwam uit op 9,15 miljoen euro, wat het bedrijf ook ongeveer begroot had, en voor 2022 wordt een verlies van 11 miljoen euro verwacht.

“De inkomsten van NewB kunnen de kosten alleen dekken als we een groter aantal klanten hebben. In ons nieuwe financiële plan zullen we dit evenwicht bereiken in 2026, met 118.500 actieve klanten”, zo staat in het jaarverslag te lezen.

“Mobilisatie van de coöperanten nodig”

Waarna een oproep aan de aandeelhouders volgt: “Dat betekent dat de mobilisatie van de coöperanten nodig is, wil NewB haar weg verder kunnen zetten. Hun bereidheid om zelf actieve klanten te worden, de juiste prijs te betalen en hun familie en vrienden te overtuigen zal absoluut bepalend zijn.”

NewB wijst er zelf op dat de commissaris van de zopas afgesloten jaarrekening vraagtekens plaatst over de continuïteit van het bedrijf. Zo’n waarschuwing is een alarmlicht voor om het even welk bedrijf, en al zeker voor een bank die geld van klanten beheert.

“Bij gebrek aan voldoende versterking van het eigen vermogen zal de Nationale Bank geacht worden herstelmaatregelen te moeten nemen, dewelke eventueel kunnen leiden tot het stopzetten van de bancaire activiteiten”, waarschuwt commissaris KPMG.

Maar volgens NewB is het vooral een kwestie van regelgeving. “Het is niet zo dat we de schatkist moeten bijvullen omdat ze bijna leeg zou zijn”, sust de bank.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20