NewB opent deuren voor grote publiek: is er nog ruimte voor een nieuwe Belgische bank?

De nieuwe Belgische bank NewB opent de deuren voor het grote publiek. Klant worden kost wel geld, een bankkaart is er voorlopig nog niet en op rente hoeven klanten niet te rekenen.

NewB – de eerste nieuwe Belgische bank in meer dan vijftig jaar die het levenslicht ziet – behaalde vorig jaar een banklicentie, nadat het er in was geslaagd 35 miljoen euro op te halen bij particulieren, maar ook bij een aantal institutionelen zoals vakbonden, universiteiten, ngo’s en ook het Brusselse en Waalse gewest.

Kantoren heeft de bank niet. Alles gebeurt online. Het is een coöperatieve bank, gericht op ethisch en duurzaam bankieren. De primeur voor de eerste bankdiensten was voor de leden-coöperanten. Van de in totaal 116.000 coöperanten openden er iets meer dan 12.000 samen bijna 21.000 zicht- en spaarrekeningen.

Coöperant

Voortaan kan het grote publiek klant worden bij NewB. Wie nog geen coöperant is, moet dat wel worden. Dat kan vanaf 20 euro. Er is een zichtrekening. Klanten kiezen zelf hoeveel ze daarvoor betalen, ‘in de wetenschap dat zij zelf eigenaar zijn van de bank en dat de kost voor NewB ongeveer 2 euro per maand bedraagt’, klinkt het.

Gemiddeld blijken klanten 2,59 euro per maand te willen betalen, zo leerden de ervaringen van de eerste weken. Een bankkaart is er nog niet. Die wordt beschikbaar vanaf deze zomer. Online overschrijven kan wel. Een spaarrekening openen kan ook. Die is wel niet gereglementeerd. Er zal dus 0 procent rente geboden worden, en er geldt geen vrijstelling van roerende voorheffing. Depositogarantiebescherming is er wel. Een strafrente past de bank niet toe.

NewB biedt ook groene termijnkredieten aan. Hypotheken kunnen voorlopig nog niet. De bank werkt ook aan beleggingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.