Netto buitenlandse activa Japan op nieuw recordniveau; dankzij zwakke yen

Het netto saldo aan buitenlandse activa van Japan overschreed vorig jaar voor de eerste keer de grens van 400 biljoen yen (2,9 biljoen euro). Dat was te wijten aan de zwakte van de yen ten opzichte van andere grote valuta in de wereld. Dat staat in een rapport van het Japanse ministerie van Financiën.

In het rapport wordt tevens benadrukt dat Japan zich daarmee voor het 31ste jaar op rij als de grootste crediteur van de wereld manifesteert.

Verlies

Het netto saldo van externe activa in het bezit van de Japanse overheid, bedrijven en individuele investeerders bereikte vorig jaar een niveau van 411,18 biljoen yen. Dat is een nieuw record. Tegenover het jaar voordien nam dat bedrag met 56,15 biljoen yen toe. Dat was te wijten aan het verlies van waarde dat de Japanse yen tegenover de Amerikaanse dollar en de Europese euro liet optekenen.

Voor een Amerikaanse dollar moest vorig jaar 115,12 yen worden betaald. Dat betekende voor de yen een waardeverlies met 11,4 procent. De euro had op datzelfde ogenblik een waarde van 130,43 yen. Daarmee had de yen tegenover de euro op een jaar tijd 2,9 procent aan waarde moeten inleveren.

Na Japan was Duitsland vorig jaar met een bedrag van 315,72 biljoen yen de tweede grootste crediteur van de wereld, gevolgd door Hongkong met 242,75 biljoen yen.

De totale waarde van de Japanse externe activa liep vorig jaar met 9,2 procent op tot een nieuw recordniveau van 1.249,88 biljoen yen. Dat bedrag liet voor het dertiende jaar op rij een stijging optekenen. Die aangroei kan worden verklaard door de toename van de Japanse directe buitenlandse investeringen.

Veilige haven

De Japanse schulden in het buitenland liepen met 6,2 procent op tot een bedrag van 838,69 biljoen yen. Ook dat was een nieuw record. Daarmee liepen de Japanse buitenlandse schulden voor het derde jaar op rij op, nadat buitenlandse investeerders ervoor kozen hun portefeuille aan Japanse activa te versterken.

“De recordniveaus aan buitenlandse activa versterken waarschijnlijk de status van de yen, ondanks de recente verzwakking van de Japanse munt, als veilige haven”, stippen waarnemers aan. “De cijfers kunnen mogelijk de zorgen over de recente scherpe daling van de yen – tegenover de dollar zelfs tot het laagste punt in twee decennia – wegnemen.”

“Het waardeverlies van de Japanse munt heeft immers de zorgen over de koopkracht van het Aziatische land toen opnemen. De cijfers onderstrepen tevens de stelling dat de sterke inkomsten van Japan uit zijn overzeese investeringen ruimschoots een compensatie vormen voor de zwakke handelsbalans van het land.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20