Nethys betaalde in drie jaar tijd 127,5 miljoen consultancykosten, onregelmatigheden bij 35 dienstverleners

Het antifrauderapport van Deloitte over de Luikse intercommunale Nethys wijst op onregelmatigheden in de facturen van 35 dienstverleners. In totaal zijn die goed voor 127,5 miljoen euro aan consultancykosten in drie jaar, meldt Le Soir op woensdag.

Deloitte hield de betalingen onder de loep die Nethys uitvoerde tussen 1 januari 2017 en 31 december 2019. In die drie jaar hebben 214 accountants, auditeurs, onafhankelijke IT- of pr-specialisten voor Nethys gewerkt als ‘consultants’.

Onder hen factureerden meer dan 121 dienstverleners meer dan 100.000 euro. Daarvan trekken 35 consultants ‘de aandacht’, en is er verder onderzoek nodig om na te gaan of er sprake is van fraude. Onder hen bevinden zich McKinsey, PwC, het BDO-kantoor en een reeks onafhankelijke contractanten.

Bij de grote Waalse intercommunale, die op een bepaald moment oppermachtig leek in Luik en omstreken, barstte in 2019 de bom: de exuberante vergoedingen aan de top en meer bepaald bij Stéphane Moreau (ex-PS), de burgemeester van Ans bij Luik, maar ook schimmige transacties die vooral de bestuurders goed uitkwamen, het zaakje stonk uren in de wind. Onlangs werd Moreau opgepakt voor verhoor in de zaak. Hij was tot oktober 2019 CEO van de Luikse groep. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20