Uit een voorlopige prognose over de energiebevoorrading deze winter van Entsoe, de Europese organisatie van netbeheerders, blijkt dat nergens in Europa het risico op een stroompanne zo groot is als in Frankrijk of Ierland.
Nergens in Europa is het risico op een stroompanne deze winter zo groot als in Frankrijk en Ierland

Waarom is dit belangrijk?
Door de oorlog in Oekraïne kan een strenge winter dit jaar vergaande gevolgen hebben voor de Europese energiebevoorrading. Daarom heeft de Europese Commissie al verschillende maatregelen genomen om ons gas- en elektriciteitsverbruik in te perken.- De essentie: in Europa wordt er gevreesd voor een stroompanne als we het hoofd moeten bieden aan een strenge winter. Dat heeft de Europese Commissie ertoe aangezet om de lidstaten te verplichten minstens 80 procent van hun gasvoorraden te vullen. Voorts hebben de lidstaten van de Europese Unie een akkoord gesloten om op vrijwillige basis het stroomverbruik met 10 procent te verminderen. Er geldt wel een verplichting om het verbruik op piekmomenten met 5 procent te verminderen. Ook engageren de lidstaten zich om 15 procent minder gas te verbruiken. Dat alles moet helpen om de energiebevoorrading veilig te stellen.
- Het nieuws: uit een voorlopige prognose van Entsoe blijkt nu dat het risico op een stroompanne nergens in Europa zo groot is als in Frankrijk en Ierland. “Het Europese netwerk zal in januari en februari het meest onder druk komen te staan”, klinkt het. Een droge winter zou dan weer slecht nieuws zijn voor Noorwegen en Zweden. De energievoorziening in die twee landen is in hoge mate afhankelijk van waterkracht.
“Situatie deze winter is kritiek”
“De situatie deze winter is kritiek, maar beheersbaar met operationele maatregelen”, aldus Entsoe. “In sommige landen zijn de risico’s gedurende de hele winter constant, in andere zijn ze meer geconcentreerd in bepaalde weken.”
Entsoe merkt op dat de opgelegde verbruikslimieten voor het stroomverbruik wat druk van de ketel kunnen halen. “Als we erin slagen om 10 procent minder stroom te verbruiken, vermindert de afhankelijkheid van gas voor de elektriciteitsproductie met 30 procent”, staat er in de winterprognose. “Een vermindering van het piekverbruik met 5 procent kan de meeste risico’s in continentaal Europa verminderen.”
Meer uitdagingen
De organisatie waarschuwt ook nog voor enkele andere uitdagingen waar we deze winter mogelijk het hoofd moeten aan bieden:
- Zo kan er minder kernenergie beschikbaar zijn dan verwacht. Dat kan vooral op regionaal niveau vergaande gevolgen hebben, zoals in Frankrijk. Denk bijvoorbeeld aan de stakingen in de Franse nucleaire sector en onderhoudswerken. In Frankrijk kan een lagere productie van kernenergie (-5 gigawattuur) het gasverbruik voor elektriciteitsopwekking doen stijgen met 10 procent.
- Verdere beperkingen in de brandstofvoorziening vergroten het risico dat de energievoorraad onder druk komt te staan.
- De overschakeling van gas naar elektriciteit om ons te verwarmen, kan het elektriciteitssysteem belasten en indirect een extra vraag naar gas voor de elektriciteitsvoorziening creëren.
(bg)