Neobank N26 blokkeert onterecht rekeningen: Belgische klanten reageren furieus

De Duitse neobank N26 heeft de rekeningen van verschillende Belgische klanten geblokkeerd of afgesloten. Volgens de financiële instelling is dat het gevolg van een geautomatiseerd systeem dat nagaat of klanten zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken of fraude.

N26, een neobank met 7 miljoen klanten, lag de voorbije maanden onder vuur in verschillende landen omdat het te weinig inspanningen deed om onder meer witwaspraktijken op te sporen. Zo heeft Duitse waakhond BaFin de neobank onder druk gezet om de controles op te voeren. De toezichthouder heeft zelfs een speciale commissaris aangesteld die moet nagaan of N26 de regels volgt.

Geautomatiseerde controlemechanismen

Om tegemoet te komen aan de eisen van de Duitse toezichthouder heeft N26 halverwege april beslist om extra controlesystemen in te zetten om eventuele fraude of witwaspraktijken op te sporen. Alleen verlopen die controles volgens de bank via een geautomatiseerd systeem, waardoor de rekeningen van verscheidene klanten onterecht werden geblokkeerd of afgesloten. De mobiele bank laat in een reactie aan De Tijd weten dat er ook een tiental Belgen getroffen werden.

Intussen heeft de bank naar eigen zeggen de controlemechanismen bijgestuurd. “Onze teams proberen nu de getroffen klanten te bereiken om dit zo snel mogelijk op te lossen”, klinkt het.

De gedupeerden zijn niet te spreken over het feit dat ze nauwelijks contact kunnen opnemen met de helpdesk. Volgens een gedupeerde klant adviseert de bank enkel om ergens anders een rekening te openen zodat het geld daarop gestort kan worden. Dat voedt natuurlijk de angst dat de bank mogelijk te kampen heeft met financiële problemen. Dat wordt ook bevestigd door enkele klanten die hun verhaal doen aan HLN.be. “Dat onze rekeningen zijn afgesloten, maakt ons bang”, laat een klant weten.

De deposito’s van de Belgische klanten worden beschermd door het Duitse depositogarantiestelsel. Dat betekent dat het kapitaal beschermd wordt tot 100.000 euro per financiële instelling en per klant wanneer een financiële instelling de boeken neerlegt.

N26 al meermaals op de vingers getikt

In 2019 werd N26 overigens al op de vingers getikt door Bafin omdat het platform van de bank makkelijk kon worden misbruikt voor bijvoorbeeld het witwassen van geld. Uit een reportage van het magazine WirtschaftsWoche bleek toen dat je eenvoudig een N26-rekening kon openen met een vervalste identiteitskaart.

Intussen mag N26 van Bafin maximaal 60.000 à 70.000 nieuwe klanten per maand meer aannemen. De Italiaanse centrale bank is eind vorige maand nog een stapje verdergegaan en heeft beslist dat de N26 geen nieuwe klanten in Italië meer mag aannemen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20