In de maand januari sloten 846 bedrijven de boeken, dat is negentien procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Altares Dun & Bradstreet.
Negentien procent meer faillissementen dan een jaar geleden

Waarom is dit belangrijk?
Het huidig economisch klimaat is onvoorspelbaar. De financiële gezondheid van bedrijven is een belangrijke indicator voor het bredere ondernemerslandschap.In het nieuws: In de maand januari waren er in België negentien procent meer faillissementen dan een jaar eerder. Toch was dit cijfer iets beter dan voor de maand december.
- “Historisch is het zo dat een lage economische groei of een recessie gepaard gaat met een sterke stijging van het aantal faillissementen”, verklaart Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet. “Toch valt het aantal faillissementen nog steeds mee, want ondanks de stijging van januari zitten we nog niet op het niveau van vóór corona.” In januari 2020 moesten 1.189 bedrijven de deuren sluiten. Dit jaar zijn dat er dus 29 procent minder dan twee jaar eerder.
- De bouw- en horecasector kregen het het hardst te verduren, met respectievelijk 182 en 170 bedrijven die op de fles gingen. Op de derde plaats kwam de handelssector, waar 168 bedrijven failliet gingen.
- Ingezoomd: Binnen de bouwsector vielen de meeste faillissementen in de subsector ‘algemene bouw van residentiële gebouwen’, goed voor veertig procent.
- De bouwsector was in heel 2022 ook de sector waar het meeste faillissementen voorkwamen. Vorig jaar moesten 2.195 bouwbedrijven er noodgedwongen mee stoppen.
De emmer
- “Met 1176 faillissementen is juni 2022 de maand met de meeste faillissementen in de laatste 12 maanden. Het laagste aantal faillissementen de afgelopen 12 maanden was augustus, met 345”, stelt het rapport.
- Peeters waarschuwt er echter ook voor dat de instabiele energiekosten, inflatie en hoge lonen wellicht aan de oorzaak liggen van het aantal faillissementen. “Die factoren kunnen de komende maanden de emmer wel eens doen overlopen voor veel organisaties. Maar ook dat hoort bij een gezonde, dynamische economie.”
- Altares Dun & Bradstreet is in de Benelux marktleider in het verzamelen, verwerken en leveren van zakelijke bedrijfsgegevens. Ze hebben toegang tot financiële gegevens van meer dan 500 miljoen organisaties wereldwijd.
(mah)